Posts

Showing posts from March, 2017

Hijrah_3 (Never Easy.)

Bismillahirrahmanirrahim.

Ada dalam banyak-banyak perkara, perkara yang satu ini tidak pernah ku lupa sepanjang dalam proses -HIJRAH- ku.

-B-U-L-L-Y-

Ada satu fasa, ketika diri teramatlah berperangai boyish hanya kerana satu benda yang berlaku di usia 7 tahun.

Sis merupakan antara manusia yang sudah terlalu peka dengan buli. Yes I am admit it, selalu kena buli masa umur 7-8 tahun around 2004-2005 masa tu masi kecil Don't know what to do, just follow the flow lagi masa tu.

Balik saja rumah lebam di mata jelas masih lagi menipu tidak mau bagitahu parents, but at last terpaksa bagitahu.

Report sama guru kelas report sama pengetua. Directly (Nota: Mama sis memang macam tu. tak puas dengan guru kelas jumpa pengetua terus.) And my daddy change me from weak woman to strong woman.

Slowly juga, perangai gegirl tu bertukar menjadi boyish because I hate boy so much.

Sebab boy yang membuli. Dia tumbuk mata sis macam sis ni seorang lelaki sesuai di bawa bertumbuk. As I grew up till lah umur 12…

Hikmah

Image
Bisillahirrahmanirrahim,

Banyak hikmahnya kenapa nabi kita ajar dan menyeru kita umatnya agar jangan berlebih-lebih atau over sangat terhadap sesuatu
perkara.

Ambil titik tengah.
Bersederhana.

Jangan slow sangat hingga sering ketinggalan dan terbelakang.
Jangan laju sangat tergopoh-gopoh hingga terbabas.

Kalau suka, jangan suka sangat mengatasi hadnya.
Kalau sedih, jangan bersedih-sedih hingga menderita putus asa.

Ada betulnya kata orang tua-tua...
'jangan dok suka sangat...pahni kang ada yang menangis pula...'
Maknanya apa?

Kena pandai kawal diri.
Tujuannya agar kita ada ruang untuk berfikir secara rasional,logikal,masuk dek akal,kena pada syariat dan peluang untuk muhasabah selalu.
Agar Allah punya tempat di mata, di akal, di lidah, di hati, di setiap ucapan dan lintasan pemikiran.

Bila Allah ada,
diri lebih terpelihara.
Lebih beradab dan kena pada cara.
Ambil titik tengah.
Bersederhanalah.
Kita takkan rugi ape.
With love, Smoochie

Hijrah _2

Bismillahirrahmanirrahim,

Hello fellas, this is the sequel for Hijrah previous entry.

Well, banyak yang comment minta sambung part tu, memandangkan Smoochie rajin, smoochie sambung.

But sorry guys, I did not publish your comment, but for sure I am reading all of the comment.

_-_

Bila masuk part yang dah faham betul-betul konsep aurat, mula lah pelan-pelan pakai baju tutup lengan, jalan berstockin. Pakai Inner bila guna tudung yang tipis, mula guna dan cintakan warna-warna gelap especially black. (Nota: black is my only favorite color before hijrah and after hijrah)
Mengelakkan rasa panas tu, guna tudung tebal-tebal. seluar longgar-longgar, hand sock pakai kalau pakai baju kurung. dah tak pakai tshirt lengan pendek lepas tu sarung handsock yang ketat sendat padat. Hah memang totally change for 360. Sebab sis dah faham yang sis nak tutup aurat bukan balut aurat.



Mental tambah koyak waktu tu. Sebab yang pertama, kau berlabuh and kedua you kena bash.

antara ayat kecaman yang sering di den…

Parenting

Bismillahirrahmanirrahim.

Parenting nowadays seems too much. Why? Because they don't want their kids be punished by the teacher. Once punished, you'll viral to social media.
What's wrong with the punishment they recieved? The punishment to make your kids be a better person in the future. 
Come on lah, stop manjakan anak-anak. The teacher don't have time to give your child punishment for nothing. 
Sit and talk to your child, ask what's wrong, and what's going on before making an accuses towards the teacher. 
Cikgu bukannya gila mau saja-saja bagi hukuman. Kecuali dia gila. Tapi think wise la, if she/he crazy=gila why them qualified to be a teacher? 
Tepuk dada tanya minda korang 😏
Jangan berlagak. Ingat dulu-dulu macam mana cikgu-cikgu didik kita, dan sekarang kita di mana? Dan jadi apa kita sekrang?
Tidak ada guru yang mahu anak didiknya menjadi insan yang tidak berjaya. Kalau ada pun yang tidak berjaya, pandang dan lihat kembali ke belakang apa yang sudah kit…

Ambition

Bismillahirrahmanirrahim.

Everyone have ambition. Doctor, engineer, architect, nurse, teacher, lawyer, journalism, accountant, etc.
And me, really really in love with Doctor profession. I donno why, but I love blood, cure the sickness, even the smell of medicine I'm love.
However, I cannot be a Doctor. Because STPM I am not taking science subject anymore.
Because, I am having a bad result for my science Subject during SPM examination. 
Its not about I did not study very well, but I am sick during biology and physic paper. Which I am having fever, and can not walk. Suddenly. It is hard for me to move my leg even for a single step. I can't make it.
Can you guys imagine, how stress I am? I can't concentrate study at the night not included my fever yet.
I'm stayed almost a day in Hospital to cure myself. And last, I finally can walk again (back to normal).
So when the result come out, I already expected what grades my biology and physics are. Its make my heart broke into a…

Married

Image
Bismillahirahmanirrahim.
Mesti seronok kan bila dah berkahwin?
Sis banyak juga baca-baca confession kat IIUMC. Ntah berminat sangat nak baca. Lebih-lebih lagi kalau part kahwin-kahwin. ada yang sampai cerita masalah rumah tangga lah. 
Sis enjoy baca, bukan enjoy apa tapi dapatlah input serba sedikit bahawa -PERKAHWINAN- itu TIDAK MUDAH.
Banyak gegadis luar sana sibuk baca orang yang dah kahwin punya confession terus berangan nak jadi macam diorang juga. Tiba-tiba fefeeling Cinderella gitu.
Macam sis lah. asal baca ja terus berangan lelebih. padahal takdak apa lah sangat hidup berkahwin ni. 
Cuma ia merupakan Sunnah. Bahagia ja tengok orang yang dah kahwin, yang bermasalah tu sis ambil sebagai pengajaran di masa depan.
Part-part rumah tangga bermasalah ni, ada yang sampai tawar hati dah. Ada yang bercerai berai.
Tapi bagi sis, tu semua adalah subchapter yg perlu di study bersama dengan pasangan. Bumi mana yang tidak di timpa hujan kan? 
Dari kita lah macam mana nak handle masalah tu a…

Scarves.

Image
Bismillahirrahmanirrahim.

Hello fellas!

I'm back with new entry regarding Scarves=Tudung. I'm postponed my entry for Hijrah to whenever I want to write up again.

Well, its gone viral for Neelofa's bawal scarves because the price too high= expensive tho.

For me, as a scarves user, yess definitely its too expensive and I can't afford that but, you guys have to rethink, the Quality they served for their scarves, well Neelofa already told through her ig story's

~kenapa tudung bawal harga dia RM50++~

Neelofa dah cakap, Sebab Quality dia, tak jarang and so on.

So maybe sebab tu diorang letak harga yang tinggi.

But for me, if you can not afford to grab Neelofa's bawal scarves, then don't buy it. Banyak lagi tudung murah kat luar sana yang korang mampu miliki.

But jangan juga korang kecam Neelofa. Well, I have my own customized scarves. which I used for myself. And untuk siapkan sehelai tudung tu cost dia rm30++. Nasib baik Sis tak jual. Sebab sis nak pakai tudung…

Hijrah

Bismillahirrahmanirrahim.

Entah untuk ke berapa ratus kalinya, sekali lagi sis bercerita soal hijrah.

mengapa?

Sebab Hijrah itu bukan suatu yang mudah. bukan suatu yang kau buat sekali saja, tapi perlu istiqamah.

Perjalanan Hijrah ku yang pertama sekali ku teringat sewaktu tahun 2012. Seorang sahabat yang mengetuk minda dan hati, buka mata bahawa menutup aurat itu adalah Wajib bagi mereka wanita yang sudah Akil Baligh.

Alhamdulillah. Aku bertudung. Aku bawa diri yang zero knowledge ini kepada suatu keadaan yangaku tidak tahu bagaimana rasanya, tekanannya.

Sampai satu tahap mereka bertanyakan pelbagai soalan yang sehingga kini ku masih ingat.

"Kenapa bertudung tiba-tiba menang duit lottery ka?"
"Tiba-tiba bertudung baru dapat hidayah ka?"
and few more question yang menyakitkan hati.

Semua soalan itu ku biar tidak terjawab. Sebab bagi aku ketika itu aku hanya mahu menurut perintah Yang Maha Kuasa dan meninggalkan segala laranganNya.

Hingga satu Fasa, timbul perasaan …

Congratulation

Bismillahirrahmanirrahim.

Its been very long time.

and Today would like to congratulate all of my besties. Because married with somebody she used to love. And definitely I am so happy for her.

Moga kekal hingga ke Jannah sahabat. Doa ku sentiasa mengiringi mu dari belakang.

Dan aku, masih di sini menulis sesuatu atas dasar terinspirasi daripada sesuatu dan masih menunggu jodoh mana yang bakal tiba.

psst psst, doakan Smoochie dapat masuk Uni yeah?

sayang korang ketat sendat padat.
.
with lot of love,
Smoochie.

Confusing

Bismillahirrahmanirrahim.
.
Lately I'm feel nervous when I'm registered I mean apply UPU. I donno why. I am form 6 student. And in arts flow.
.
I'm in love to take "Built Enivronment" courses. and I also would like to pick Language and Linguistic courses.

.
Once I choose the the linguistic course, there's a few person said;

"Betul mau ambil course linguistik?"
"belajar bahasa pun susah ini kan lagi mau ambil itu."
"what is the career for that course"
"konfem lah di pilih sebab nda banyak saingan"
"Biasanya orang pilih sebagai pilihan terakhir di upu"
"Peluang kerja tipis."

and etc.
But kalau ambil course yang x di minat pun sama juga bohongnya kan?
I was like, It is my future. I want to be what I wanna be,

and why everybody want to interrupt with my hobby, interested and so on.

But surely I still zero knowledge about Language and Linguistic. But there's a few review I read and makes me wanna know…

My Appreciation

Bismillahirrahmanirrahim.

I can't deny how happy I am how grateful I am to get this beautiful result for STPM 2016.
.
all praise to Allah for granted my wish. thanks to my body for giving such an cooperation to achieve what I don't expected at all.
.
this result was unexpected. and I believe with my effort, du'a from my family members, friends and teachers, this beautiful result in my hand.
.
In other words,
Thank you to the teacher, friends and my family forever. and definitely, congratulation to me, congratulation to everybody. God bless us! :)