Posts

Showing posts from January, 2017

Syukur.

Image
Bismillahirrahmanirrahim



Sepagi bersama kakak tadi selepas breakfast.

Main main dengan camera fone Oppo F1S selfie Expert. ada satu part tu aku tak puas hati sebab muka aku nampak chubby dan hodoh sedikit.

terus kakak sis cakap "bukan camera yang bidak. Kau tu yang memang bidak. "

eh eh apa ni? sakitnya nak hadam ayat kakak sis ni. pahit gila.

Ikutkan hati mahu saja ku cekik sampai mati minah sorang ni, nasiblah sis ni kuat sikit Iman. Sis buat muka toya ja. Lagi-lagi sis masih beringat-ingat dia tu kakak sis, ada apa-apa sis cari dia.

"Syukur"
Ayat itu keluar dari mulut.

Aku membetulkan duduk ku dan menghadap kakak ku dan kata "Kau tau ka apa itu syukur?"

haha. Terkebil-kebil dia tengok aku.

Okay kalau kau tak tau, dengar sini aku nak kasi tau.

"Syukur itu adalah satu perbuatan. Em boleh di sinonimkan dengan Satu tindak balas yakni respon kita terhadap apa yang kita ada dan terhadap apa yang Tuhan sudah kasi sama kita, termasuklah wajah yang 'HO…

Perniagaan

Bismillahirrahmanirrahim,

Perniagaan antara pekerjaan yang Nabi Muhammad S.A.W. prnah lakukan pada seribu tahun yang lalu.

Nampak orang berniaga tepi jalan, pasar malam, pasar minggu, mahupun yang dalam mall mesti struggle gila-gila kan? Hanya nak cari rezeki untuk sesuap nasi. Susah gila kan?

Bila sis nampak lagi perniagaan online yang semakin bermaharaja lela ni memang sesungguhnya persaingan kuat sangat kann? Allahu, Sis salute pada mereka yang berniaga. Penat dia bukan alang-alang.

Mami sis tak pernah benarkan sis kerja kalau cuti sem ka cuti baru habis pelajar ka, unless kalau betul betul lepasan degree. Kenapa? jangan tanya. Sis sendiri pun tak tahu,

So, nak sangat pegang duit sendiri, sis pun ceburi diri dalam bidang perniagaan atas talian. sebagai Dropship ja pun. Tu pun sebagai Dropship perfume De'Xandra.

Kenapa pilih ni? sebab sis sangat sangat cinta suka akan perfume. Addicted sangat dengan minyak wangi, tapi dalam banyak-banyak minyak wangi cuma de'xandra ja bau di…

Grateful and merciful

Bismillahirrahmanirrahim.

It was yesterday where Sis post "Khamis" entry.

And today, there's nothing else I can do unless be grateful and merciful towards the Almighty.

This semester was better than last two semester.

Congratulation to everybody.

:)

Khamis

Bismillahirrahmanirrahim ...

Memalam buta buat entry pasal esok (Khamis) bukan sebab ia malam jumaattapi merupakan hari yzng mendebarkan buat semua student P3 STPM 2015/2016 sebab esok result keluar.

Yes esok result keluar.

Jangan ditanya diri ini, sebab perasaan ini tidak tenteram dan tidak tenang. Bukan kerana apa, tapi kerana esok Result keluar.

Walau cuma sebahagian.

kepada semua batch STPM 2015/2016 may we achieved our result with flying colors. God bless us.

After all the hardworking, sleep less, and tiredness.

Mohon hati semua sado-sado and try to be grateful in whatever situation is.

dan, sis doakan semua dapat apa yang di inginkan dan korang juga doakan sis okay?

"Saya doakan, esok Wani capai result yang membanggakan dengan hati yang tenang."

"Setelah kamu berazam, maka bertawakallah kamu kepada Allah S.W.T.."

"USAHA, DOA & TAWAKAL" 

Kita doa yang baik baik saja.

with lot of nervous,
Smoochie.

Ilham

Image
Bismillahirrahmanirrahim.



Ilham itu datang setiap masa. Cuma kadang selalu terlepas dari genggaman. Ketika malam menjelma, Ilham datang untuk paksa diri mencoret sesuatu, hati bisik 'Esok pagi lah taip. mau tidur' keesokannya Ilham lari sekali lagi tanpa di sedar.

Lantas pada pagi itu, fikiran ini terus teringat pesan Murobbi sebelum ini, Ilham, Ilmu itu ibarat kuda yang liar, kita perlu ikat dia agar dia tidak terlepas dari genggaman.

Bagaimana kita ikat?

Dengan menulis pada sekeping kertas dan di simpan serta di baca pada bila-bila masa. Maka, Ilham dan Ilmu itu tidak pernah terlupus dari ingatan tidak pernah terlepas dari genggaman kerana ikatannya kuat.

Tapi Sis teringat lagi, genggaman itu goyah bila mana kita tidak pernah mengulangi, mengongsi, dan memberikan Ilmu, Ilham yang kita perolehi. Sebab Ilmu dan Ilham ini tidak akan datang mengetuk kotak minda tanpa Izin dari yang Maha Berkuasa, yakni Allah s.w.t..

Pagi itu juga minda terus menerus terkenangkan film Rudy Habibi…

Netizen.

Image
Bismillahirrahmanirrahim.


Netizen.
Ya netizen sangat berkuasa di media-media sosial.

Tidak mustahil ada yang bunuh diri disebabkan sekumpulan netizen-netizen yang mengecam setiap tindak tanduk orang lain.

Haipp!

Dear Netizen,

orang yang kamu kecam itu juga manusia punya hati, bahkan berTuhankan Tuhan yang sama. Diciptakan dari Tuhan yang sama, tapi kenapa kamu suka menyakiti orang lain?.

Apa saja berlaku, *Zappppp* masuk media sosial, confirm viral satu dunia.
oh Mannnnn, this is wrong! viral-viralkan keburukan orang adalah satu kesalahan. Dapat apa viralkan orang ni? Dapat dosa free adalah kan?

Media sosial memang sangat berpengaruh siapa yang tak tahan memang tewas oleh permainan media sosial. kau cuba lah upload gambar bogel, tengok dalam masa beberapa saat satu dunia boleh tahu, so does memviralkan keburukan orang lain share, tweet or any else maksudnya kau memberitahu satu dunia tentang kesalahan dia.

hmppp, cuba letak diri anda di tempat orang yang kamu viralkan.

Netizen kata di…

Perjalanan.

Bismillahirrahmanirrahim,


Kita adalah seorang traveller!

Yess traveller. Kita hidup dalam satu kitaran hidup yang lengkap.

Lahir - kanak-kanak - remaja - dewasa - tua - Mati.

satu kitaran hidup yang bakal dilalui oleh semua orang.

Kelahiran kita yang sangat dinanti-nantikan banyak yang menyayangi diri kita kerana begitulah sucinya diri kita ini.

selalu dengar "Anak-anak syurga?"

Ya. bayi ketika kita bayi kitalah anak-anak syurga itu.

Namun semakin membesar semakin banyak kita pelajari sehingga kita tidak mendapat gelaran itu lagi. Lagi parah menempah nama gelaran "Syaitan." nauzuhbillah min zalik.

terlalu banyak yang kita temui dalam hidup ini, namun tidak ada satu yang dapat stay dengan kita selamanya. Kecuali mak bapa dan adik beradik yang lain mampu bertahan dan stay dengan kita. Ke mana lagi kita mahu larikan diri, mengadu nasib, meminta nasihat selain dari meereka yang hebat-hebat ini?

kita membesar, dapat ramai kawan, tapi kalau dalam ramai-ramai kawan tu kal…

My Short Autobiography (II)

PART II

After quite long time, I used to speak in english with my friend and increase my self-esteem to speak english with my teacher.

I put too much effort for my english and I got the grades that I want during SPM. It is an A. It is worth for me and also reward for me.

After SPM I continue my studies to form 6 level which is very hard level to finish the game. we have MUET and 3 semester with Coursework that need to be done and not to forget the presentation that always make me shaking all time. But guess what, I manage to end the 3 semester very well also managed to get band 4 for my MUET even though it is not the band that I target.

but,

Look we must be grateful for what we have rite?

during Muet classes I never focus. I sleep and even cheating for paper 3 reading. Not to forget I never complete 100% my work. because all we do is wrote back the text and practices that given by the teacher However I still got higher band 4 for my english.

what i have done to get this band is,

- I r…