Posts

Showing posts from April, 2016

A Teacher in Four Seasons

A teacher is like a Spring
who nurtures new green sprouts,
encourages and leads them,
whenever they have doubt

A teacher is like Summer
whose sunny temperament
makes studying a pleasure,
preventing discontent.

A teacher is like Fall,
with methods crisp and clear,
lessons of bright colors
And a happy atmosphere

A teacher is like Winter,
while it's snowing hard outside,
keeping students comfortable,
As warm and helpful guide.

Teacher, you do all these things,
with a pleasant attitude,
You're teacher in Four Seasons,
And you have my gratitude!

p/s: it is for teachers day back in 2 years ago, if I'm not mistaken.

Love,
~Az (Smoochie)

Don't Quit

Late night post with a cup of coffee, update what I need to before become Hiatus again.

When things go wrong as they sometimes will,
when the road you're trudging seems all uphill
when the funds are low and the debts are high,
and you want to smile, but you have to sighs,
when care is pressing you down a bit~
Rest if you must, But Don't Quit

Life is strange with its twists and turns,
As every one of us sometimes learns
and many a fellow turns about
when he might have won had he stuck it out,
Don't give up though the pace seems slow~
you may succeed with another blow

Often the goal is nearer than
it seems ti a fair and faltering man,
Often the struggler has given up
when he might have captured the victor's cup
And he learned too late when night came down,
How close he was to the golden crown

Success is failure turned inside out~
The Silver tint of the clouds of doubt
and you never can tell how close you are,
It may be near when it seems afar,
Stick to the fight when you…

Best of Luck

Image
Assalamualaikum, dan selamat malam?


actually smoochie sebenarnya tak tenang rasa hati ni, bukan sebab apa tapi sebab  tu hah kat atas tu, semester 2 bagi budak-budak STPM around the corner. well said,

masih ada beberapa subjek yang masih digeruni nak hadap masa exam terutamanya Pengajian Am dan Ekonomi.

bukan apa, smoochie benci sangat dengan Graf. sedangkan subjek Geo, smoochie tak rela nak jawab soalan amali. Smoochie lebih rela hafal fakta all those fakta yg memang memeningkan kepala hotak daripada jawab graf.

Al-maklumlah smoochie ni kepala messy dan serabai sikit. Clumsy head ofcourse. jadi bila pengajian Am tu, ada graf dan WAJIB jawab, mcm putus TERPAKSA harapan smoochie nak menjawab. mana daknya skema pemarkahan strict gila bab1. dah lah graf ja yang banyak tolong, tu pun kalau x cuai. hailah nasib masuk tingkatan 6.. huhuhuhu.

Eko pula, rumus dia gila banyak kot. dengan keluk yang tak berpenyudah, x hafal fakta, jangan haraplah keluk kau boleh buat. dengan cikgu dia yang omg,…

Smile a little.

Assalamualaikum? salam sejahtera?
Smoochie agak aktif malam inii, mencuri sedikit waktu yang terluang untuk berkongsi rasa dengan penghuni blog. :)
tahukah anda, bila kita tersenyum kita mampu ubah dunia menjadi lebih baik daripada sebelumnya. hanya dengan satu senyuman.
Senyuman itu penawar kepada semua orang yang cuba mengukirkan senyuman dibibir mereka. seperti yang anda lakukan sebentar tadi mungkin? atau mungkin tengah lakukan sekarang? atau mungkin anda akan lakukan selepas ini.
tatkala hati kita sedih, cuba pujuk hati sambil senyum. 
terubat sedikit lara di hati yang membungkam.
Bukan kena hukuman mandatori sekali pun bila kita beri satu senyuman tanpa bayaran kepada orang disekeliling kita.
cuba imagine ...
Kau nak manusia lain tegur kau, tapi muka kau monyok semacam agak-agak ada tak orang nak tegur?
maybe ada tapi terketa'q' lah. mungkin ada yang tamau tegur langsung. sebab takut tengok cik adik abang, akak yang monyok garang semacam macam singa betina.
cuba ajar di…

Weirdo

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Bila kita tinggalkan Allah, tak hadap Allah pun sehari kita rasa sakit dan lonely,

sebab ...

Saat itu baru kita sedar yang tak ada seorang pun yang kisah tentang kewujudan kita, sebab, yeah manusia,

mereka ada life mereka sendiri.

fikir sejenak,

Siapa kita dalam diri mereka?
siapa kita untuk dikisah 24/7?
kita siapa dalam hati orang yang kita sayang?

betul, It's true.

Kita bukan siapa-siapa. Malah kita adalah manusia yang selalu ditikam dan menikam belakang.
Kita juga manusia yang sering dibenci oleh masyarakat sekeliling dalam diam tanpa kita sendiri sedar,

sebab apa?

Sebab segelintir masyarakat terlalu BAIK HATI HIPOKRIT

bahkan tidak ada seorang pun yang kenal diri kita, mahu menerima diri kita sebagai manusia yang ada hati dan perasaan.

Bagi mereka ...

Kita hanyalah boneka. Diperlukan saat mereka memerlukan, tapi dicampak dalam timbunan sampah apabila tidak diperlukan. dan itulah selayaknya kedudukan kita di mata mereka.

waktu itu, baru kita…

Tinta Hati

Bismillahirrahmanirrahim,

Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,

Si Kerdil ini memohon keizinan untuk menguatkan ikatan tali pengharapan yang semakin lama semakin rapuh dek kerana kejatuhan iman

dengan keizina-Mu, si kerdil ini ingin membungkam sebuah rasa yang senantiasa hadir tatkala diri lagi kesamaran.

Tuhan,

mengapa manusia itu terlalu pelik?
mereka dibantu diberikan kekuatan untuk bangkit dari kejatuhan,
tapi mengapa mereka sering melupakan mereka yang menjadi tulang belakang untuk diri mereka?

Tuhan,

Manusia yang kau cipta dengan penuh keindahan dan kesempurnaan,
mengapa sering mereka lupakan tangan-tangan lembut dan damai yang sentiasa menyahut tatkala mereka jatuh ke dalam jurang kegelapan?

Tuhan,

hati ini bertanya lagi,
mengapa manusia itu pendiriannya terlalu cepat berubah?
saat keindahan baharu menyapa diri, mereka langsung alpa dengan keindahan yang sebelum ini,
mereka jadikan sisa sampah tak berguna
sedangkan yang lama itu sebenarnya lebih jauh berhikm…

Sayang Vs Cinta

bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat readers-readers sekalian.

its been a long time smoochie tidak mengupdate sesuatu kat sini.

first of all, smoochie always hope you guys doing fine.

well said smoochie dalam minggu yang sangat pack jadualnya, mana penghantaran assignment, trial semester 2 and soon, the real war begin.

but, before that tajuk entry kali ni di inspirasikan oleh Sepupu sepapat yang amat saya cintai dan kasihi. *Konon*

Dia pernah tanya smoochie about "Sayang dan Cinta"

well,

I'm not a good at this but, as personal opinion,

Sayang is something like when you care about that person, you will be there for her/him when her/him needs you but, it's okay to live without them. unlike when you are fallin love, because you can never show love with word but prove with act. You don't know when it hits you. before you know it, that love is already there in your heart for such a long time ago, it just you never realize je.
just like wh…

Hujan dan Bunga

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Cik curi sedikit masa yang sepatutnya diisi dengan kerja assignment yang membukit tinggi. fuhhhh

kali ni smoochie nak cerita pasal hujan dan bunga.

bagi cik dua benda nih sangat related dengan kehidupan kita as "H U M A N  B E I N G"

ye lah at one time bila kau jatuh dan give up rasa macam taknak bangkit semula, hati kau pula ditoreh-toreh tanpa belas ehsan sampai kau hitam kan hati batu kan ego benci kepada orang yang menoreh itu.

tapi cuba kita tengok pada hujan.
setiap kali dia datang dia tetap jatuh. Walau hujan tahu kalau dia datang buat kesekian kalinya dia tetap jatuh berkali-kali
.
.
.
kita boleh related benda ni dengan hidup kita yang acapkali tersungkur. Kita perlu jadi seperti hujan tetap datang dan bangkit meski tersungkur ke dalam jurang yang dalam walaupun pabila kita tersungkur, sakit yang dirasakan tu bagai memaksa diri telan hempedu.

bila kita melihat pada prospek bunga pula, cuba kita tengok pada bunga-bunga yang m…