Posts

Showing posts from October, 2015

Doa, Usaha, Tawakal. :)

Assalamualaikum Dear readers...

Lama tak kongsi khabar dengan korang kan?

well, ada sedikit masa terluang hari ni so layan kan je lah apa benda yang Smoochie nak merepekkan ni.

Exam around the corner, so kira macam Smoochie buang lemak stress yang berkumpul kat kepala hotak sebab rasa macam susah nak masuk lately. Maybe penat dan stress. hmmpp

kalau korang ada tips for exam, tips buang stress meh buang komen kat bawah ye. :)

Readers semua doakan lah biar smoochie lancar je jawab soalan-soalan tu nanti. biar mencurah-curah ilmu yang keluar masa nak jawab tu. hew hew hew hew.

sebabkan readers, bila orang doakan kita, some of doa dorang tu makbul tu. sebab tu pentingnya doa daripada kawan-kawan,

tapi ...

tak lawan lah doa parents yang paling mujarab.

so readers sekalian, Smoochie tahu, readers semua baik orangnya. bila doa tu, doakan lah smoochie juga eh? hehehehe.

Jangan risau, smoochie doa untuk smoocie dan kawan-kawan serta readers smoochie juga. no worry eh?

Usaha dan tawakal je lagi…

Juru Bicara Wanita

tahukah kalian siapa beliau? Beliau adalah Asma’ binti Yazid bin Sakan bin Rafi’ bin Imri’il Qais bin Abdul Asyhal bin Haris Al-Anshariyah Al Ausiyyah Al Asyhaliyah. Wanita mulia di masa Rasulullah s.a.w.

ASMA' binti Yazid berasal dari keturunan kaum Ansar yang mendiami kawasan Madinah. Dia terkenal sebagai raja berpidato di kalangan kaum wanita Islam kerana kebijaksanaan dan kefasihan yang dimilikinya dalam menyampaikan pidato.

Dia selalu menjadi tumpuan kaum ibu untuk menyampaikan keinginan dan tuntutan mereka kepada nabi Muhammad.

pernah sekali Kumpulan wanita ansar datang berjumpa dengannya di rumahnya dan meminta pertolongan Asma untuk bertanyakan sesuatu kepada Rasululullah s.a.w

Asma' mendengar luahan hati kumpulan wanita dengan tekun dan penuh perhatian. Dia kelihatan bersetuju dengan pandangan kumpulan wanita dan menyatakan persetujuan untuk berjumpa dengan Nabi Muhammad untuk mendapatkan jawapan bagi persoalan yang ditujukan oleh kaum wanita itu.

Dia pun memakai pakaian y…