Posts

Showing posts from April, 2015

Ayah Ibu, I Love You

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

have you guys being a baby sitter? it is quite hard for me. perlukan kesabaran yang well, agak mencabar. iman perlu kuat then hati kena tahan seperti gunung tahan.

i donno how to describe how tired i am being a baby sitter for 1 years and a half. Quite challenging for me. then now i realise something that so special about our parents.

I can see through my niece how naughty i am when i was a kid. when i was toddler and when i was growing up day by day, year by years. I realise, i gave too much trouble to my parents. from what i need until what they want. their hardwork to make me grow up become somebody.

yeah, bila kita jaga budak ni, di situ lah baru kita perasa something. You know what is that something?

"Betapa hidup kita ni banyak menyusahkan parents"

but, why we still grow up and get what we want eventhough, we always messy with our parents head?

because of LOVE

Marah tanda sayang. walau macam mana sekalipun parents marah dengan…

Penipuan

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

It is been long time. and yes I'm come back.

Penipuan? yeah malam ini kita akan berbicara soal penipuan.

ada orang, dia menipu kerana terpaksa.
ada orang menipu bersebab.
ada orang menipu suka-suka,
ada orang menipu kerana malu,
ada orang menipu kerana cinta.

terpaksa sebab perkara itu mungkin menyakitkan hati semua pihak. terpaksa juga mungkin sebab menjaga hati. terpaksa juga mungkin sebab tidak mahu dikecewakan dan mengecewakan.

bersebab atas alasan yang kukuh dan masih boleh diterima akal alasannya.

suka-suka sebab dia mungkin suka menipu. suka tipu orang disekelilingnya. atau memang suka mencium manusia dengan penipuan.

kerana malu untuk berterus terang. mungkin menipu soal hati. siapa tahu kan? manusia ini lahir sifat malu yang semula jadi tak kira wanita mahupun lelaki. dan kadang kerana tidak mahu melukakan diri sendiri terpaksa menipu diri sendiri. menafikan perasaan misalnya.

kerana cinta? aha! kebanyakan orang suka memberikan c…

Maaf Tak terhingga

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

kembali lagi untuk kedua kalinya.

Aku. ya saya adalah pendosa tanpa noktah. Aku manusia biasa. Dan aku sedar kematangan itu mematangkan aku. aku tidak tahu sedalam, sejauh setinggi apa marah mu ketika 5 tahun yang lalu. sebab aku matang, aku tahu sifat unmatured itu yang buat kau marah bertahun-tahun hingga kini. Namun kerana malu dan sifat penakutku itu, aku diamkan diri. tidak mampu utk berbicara tdk mampu untuk ucapkan kata maaf. Sumpah, rasa sayang itu masih ada untuk kau. hingga kini aku teringin sekali menyapa kau, namun. aku tahu perkara tu tak akan berlaku. saya faham. Maaf sangat-sangat atas segalnya. Hanya kata maaf aku ucapkan buat diri mu.

entah kau baca entah tidak, tapi ini lah aku cuba untuk sampaikan ke engkau dari dulu hingga kini.
Maafkan aku.

End.

Moment

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum w.b.t

rasa yang tak dapat di ungkapkan dengan rasa meskipun dalam bentuk material.

Rasa rindu yang bertamu dalam hati pada sahabat-sahabat sekolah rendah. Dan sekali lagi, hari ini detik ini kami berjejak kasih dan refresh semula kisah-kisah darjah 6 yang menjadi moment yang tidak akan pernah dilupa. Meskipun lahirnya sejarah hitam dalam diri ku ini. Sumpah, terselit biar sedikit rasa rindu pada kalian. bohong kalau aku tidak merindui zaman kegemilangan or known as zaman kegemilangan kanak-kanak sebelum masuk ke alam dewasa. andai ada machine return back time seperti yang doraemon ada, ingin sekali ku kembali ke zaman silam itu dan merasai betapa gembiranya kita pada waktu itu. betapa enjoynya kita waktu itu sehingga tidak sedar masa kian berlalu, zaman itu meninggalkan kita. DAN sekarang, zaman remaja ini bakal tinggalkan kita juga.

Moga tali ukhwah kita hingga ke jannah.

Allahumma Amin.

End

Idol.

Image
Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum

tonight i'm going to wrote 2 post.and this is the second one.

one of my idol is Faiz Dickie.

i bet everyone know about him and curious why i chose him as one of my idol.

the reason is because of his parody. I am love and enjoying watching his parody and stupid ass thing he did for his video to impress other people. I'm totally in love with the way he impressing other through his ideo. Futhermore I'm more impress when know he study at University of Sussex. Ain't it wonderful thing?

Biarpun perangai dia dalam video sakai, lucu comedian but i really bet he has a good personality. because he good at study and good when impressing people through his funny video with banon, naabella, kak leha and cik yam.

He is just too awesome after all.

can you imagine, genius student act like stupid making stupid video and impressing people like me with his good personality?

Think. anyway, thank you faiz dickie for impressing me through your funny…

Attitude

Image
Bismillahirrahmanirrahm

Assalamualaikum.

today title was a little bit rude and sensitive.

no. i post this things just want to make all the readers think and "MUHASABAH DIRI BERSAMA_SAMA."

sometimes, you need to be alone and  refreshing what is inside your mind after all. remembering the thoughts and joy. between all the family members friends and teachers then you realise they actually nothing for you. yeap.

like a coin. different front and back side. well said, we are human being. just an ordinary human being, did mistakes sometimes wrong but people like judging fast as lightning. We have a problem. everybody does have a problem. just a different way and different way of they thinking to handle it. some people cry, some people eat, some people enjoy movie or what so ever people or  human being can do to handle it.

in hospitality, it is you responsibility to take care of your patient in treatment. you should get double extra GOOD treatment from he hospital. doesn't matte…

Couple Islamik

Image
Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum

hye. lama tak updates well, abang sepupu nak kahwin sibuk ler kita tolong siapkan hantaran dia. padahal tolong makan jer. hehehe *tutup muka.*

Harap korang baik-baik sajalah kan? Alhamdulillah.

ada orang tanya pasal title kita hari ni.

okay,



we make it simple, couple islamik? there's no such "Couple islamik" dalam islam.

sebab apa? Haram tetap haram.

Cinta itu suci. Percintaan dalam Islam itu suci. namundicemari dengan maksiat. especially yang menjadikan cinta kepada Fitnah.

Cinta itu memang fitrah. Senang jer untuk kita jatuh cinta. sebab perasaan itu lahir dari hati suci, tulus dan bersih daripada sebarang kekotoran! dan disalurkan ke jalan yang benar. serta tidak tercemar dengan nodaan dan maksiat. dalam erti kata lain, perasaan semulajadi yang Allah dah cipta untuk hamba-hamba DIA. perasaan yang special, indah, cantik! ia adalah fitrah manusia.

Rasulullah pun cintakan Khadijah.

tapos nayon,

tapi kawan. Cinta Fitrah itu boleh …