Posts

Showing posts from February, 2015

Kekuatan

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum.
"when you think your life is tough and rough, just walk and smile."- Opah
Hidup adalah anugerah yang terindah sebab ianya satu kemenangan bagi diri kita. Sebab?
Di antara berjuta sperm, kita yang berjaya menemui ovum dan membesar dalam perut akhirnya keluar melihat dunia yang begitu indah dicipta oleh-NYA.
keindahan yang tiada tolok bandingnya.
kekuatan yang Allah sudah bagi yang kita manfaatkan sepenuhnya telah membentuk diri kita pada hari ini.
selagi kita tidak hargai, nikmati, syukuri kehidupan yang Allah bagi, selagi itu lah kita tidak merasakan kekuatan. selagi itu lah juga kita tak akan bahagia. 
kebahagiaan itu milik semua. terpulang daripada kita bagaimana kita mencorakkan kebahagiaan yang sedia ada.
begitu juga,
dengan kekuatan. Semua orang ada kekuatan tapi tak mampu mencorakkan kekuatan untuk mengatasi kelemahan.
so?
Just live your life and perfecting the world.
End.

TAKKAN PUTUS.

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum ...

Kasih daripada kedua orang tua takkan pernah putus biar ajal sekali menjemput.
Mustahil tak ada orang tua yang ambil berat terhadap anak-anaknya meski sibuk bekerja...

Kadang kita tak tahu pun yang parents kita ambil berat tentang kita.

Contohnya macam ...

kalau kakak kita ke abang kita ke or siapa-siapa lah terdekat dengan kita tiba-tiba koling-koling parents kita dan cerita pasal makan minum kita,

terus parents akan cakap "Memang itu lah favourite dia dari dulu. ikutkan saja kalau dia nak makan itu. bla bla bla..."

dalam diam, parents kita tahu pasal kita.
observed kita,
didik kita,
tahu perangai kita,
faham kita dalam diam,
menyelesakan dalam diam,
sayang kita,
rindu kita setiap masa dan saat,
memberikan kita kekuatan yang datangnya hanya daripada mereka.

semua itu hanya parents mampu berikan. tiada siapa yang mampu berikan dengan sempurna. sebab

Kita lahir dari perut mak dan di besarkan oleh mak dan tempat kita bermanja tia…

CERITA

Bismillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum ...

Again, Cik Smoochie kembali.

Cerita layar kehidupan seseorang itu berbeza-beza. Susah Senang ataupun Miskin dan Kaya.

Kadang bila Allah itu berikan ujian kepada kita di mana kita merasakan ujian itu seolah-olah terlalu berat untuk kita uruskan, berat untuk kita hadapi kita terlupa dengan yang bernama "KEKUATAN"

Ujian itu bagi aku adalah kekuatan kita. Sebab?

Sebab Allah bagi Ujian kepada Hamba-NYA setimpal dengan kekuatan yang dia ada. Main point ujian itu adalah untuk uji sejauh mana Iman kita sejauh mana hati kita dan setinggi apa Keimanan, ketakwaan dan kesabaran kita.

perlahan-lahan ia mendidik kita menjadi seorang muslim yang berjaya.

kadang sampai satu tahap, kita selalu membandingkan kehidupan kita dengan kehidupan orang lain.

Well Said...

kita rasa hidup kita lebih susah daripada hidp orang lain.
k fine..

cuba tengok orang yang menjual sayur di tepi-tepi jalan, adakah kehidupan kita lebih susah daripada mereka?

Bagaimana p…

KEMATANGAN

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Cerita tentang kematangan ini susah nak explain lebih-lebih. Tapi manusia suka menilai nilai kematangan itu dari segi fizikal seseorang mahupun fashion seseorang.

Andaian itu salah. kematangan itu harus diukur melalui pemikiran sesorang. Bagaimana dia berfikir untuk masa depan, apa yang sudah terjadi dan apa yang bakal terjadi. semua tu akan membezakan setiap kematangan seseorang.

Kadangseseorang itu terpaksa berkelakuan keanak-anakan hanya semata-mata tidak ingin menunjukkan kematangan dirinya.

Kadang dari penulisan seseorang itu kita dapatukur kematangan mereka. Sebab?

Sebab penulisan itu menunjukkan bagaimana otak kita berfungsi memikirkan setiap bait ayat yang mampu membuka setiap minda manusia yang membacanya.

Tidak begitu?

End.

Apa Khabar

Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum ^^)

Sudah 3 bulan berpisah. Result pun kian menjelang. Debar rasanya bila buat countdown. sedar tak sedar selasa depan is the day. Penalty day.

Jauh di sudut hati tipulah kalau hati ni tidak rasa rindu walau sedikit pada kenangan sebelum habis SPM. Rindu time kena bebel oleh cikgu Masnah. tapi bebelan yang memberansangkan. Rindu itu tidak mampu diertikan dengan apa sekali pun. Rindu dengar celoteh-celoteh kawan-kawan yang tak pernah penat buat lawak walaupun hambar. khekhekhe.

ingin sekali tangan ku ini bertanya kepada mereka khabar. Gatal juga kaki ingin outing dengan mereka. Namunn aku lebih bahagia bila lihat mereka lebih jauh. Lebih gembira jika kenangan itu di kubur begitu saja. Anggap seolah-olah tiada apa-apa yang pernah berlaku.

Kenangan yang terindah. . .

Diri Kita

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. ^^)

harap semua kawan-kawan dalam keadaan yang sihat *Big Smile*

dalam kehidupan, kita perlu berhati-hati. berhati-hati dengan semua perkara. Tambahan lagi bila kita berdepan dengan dugaan hidup di kota raya. orang kata life style memang berbeza dengan bandar-bandar kecil.

nak beli sebungkus nasi lemak pun payah, kena fikir ratus ribu kali. *Ceh*

tak perlu nak menjadi diri orang lain sedangkan diri kita sendiri ni memang dah cukup hebat. Kalau asyik nak ikut ckp org. pandangan orang, sampai ke bila tak pernah nak merasai kepuasan nikmat kehidupan yang sebenar.

selagi Allah redha dengan kta, selagi kita tidak lupa diri, inshaAllah selamat Dunia Akhirat.

sebelum cik mengakhiri entry yang ini,

Ucapan takziah buat keluarga Tok Guru Nik Aziz, dan buat keluarga Haji Asbullah Awang atas pemergian mereka. Moga roh mereka di cucuri rahmat.

-Al-fatihah-

~cik Smoochie