Posts

Showing posts from January, 2015

P E R J A L A N A N

Image
Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.t

cik harap kawan-kawan cik senantiasa berada dalam keadaan yang sihat walafiat okay? *Buat muka comel*

Alhamdulillah, masih bernafas lagi kita hari ni kan. jangan lupa ucap Alhamdulillah ya. ^^)

topik PERJALANAN ni bukan nak kongsi pasal lagu sleeq ft Kaka tu. just nak kongsi perkaitan lagutu dngan kehidupan kita.

perjalanan hidup kita sekejap di atas, sekejap di bawah. semuanya tu kita ibaratkan seperti roda. well kadang jatuh, kadang buntu. tapi kekuatan secara zahir dan batin membantu kita melangkah jauh dan berjaya menjejak puncak gunung.

liku-liku kehidupan. Apabila kita rasa stress dengan ujian yang diberikan oleh-NYA,
itu tandanya kita tak redha dengan ujian yang Allah turunkan kepada kita.

jadi kalau nak hilang stress dengan Ujian Allah tu senang jer. redha dengan ujian tersebut.
bersabar sebab kita tahu everythng will be alrite.

sepanjang perjalanan pasti banyak contengan kehidupan yang kita jumpa. pastinya menyakitkan dan menyen…

PERANCANGAN

Image
Bismillahirrahmanirrahim ^^)
Assalamualaikum w.b.t
apa khabar? sihat? if yess say Alhamdulillah. 
I am very glad to hear when all of you baik-baik saja. ^^)
Hidup kita sbagai manusia penuh dengan perancangan. perancangan yang tidak berpenyudah banyak yang kita impikan tapi tak semua yang dapat kita capai dengan begitu mudah kerana segalanya sudah di caturkan oleh yang Maha Berkuasa.
perancangan yang baik sebaik mana sekali pun kalau Allah tak Izinkan agak-agaknya dapat capai tak apa yang kita rancang?  I don't think so. sebab tu lah bila kita melakukan sesuatu perkara merancang sesuatu, kita kena berserah segalanya kepada Allah sebab dia adalah yang maha berkuasa maha mengetahui maha melihat lagi maha mendengar.
kadang perancangan yang kita lakukan indah di kepala dan mata kita tapi, Allah lebih tahu kalau apa yang baik di mata kita sebenarnya tak baik untuk kita lalu dia gantikan dengan sesuatu yang lebih baik. Kadang sesuatu yang kita tak sangka-sangka yang lebih inda daripada a…

STUDY

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t

Apa khabar? semenjak dua menjak tiga menjak asyik update blog jer cik ni sebagai medium melepaskan kebosanan huhuhuhu.

oh jangan lupa ucap -ALHAMDULILLAH-

okay our main topic right now is S T U D Y
well betul lah cakap orang every time kena study no matter where we are even sudah graduated. like me sudah habis SPM i left the book behind so sekarang Cik dah lupa macam mana nak buat ayat cantik-cantik how to write in english and some more lah.

now i get why people must do review even the exam is past ni untuk mengelakkan daripada menghasilkan otak yang berkarat. so sempena cuti yang membosankan sambil-sambil tunggu result keluar, aku nak study balik. Because it is quite hard later in the next education stage when you having amnesia(Lupa segala-galanya yang sudah di belajar). Bila lupa segala-galanya yang penting nak sambung belajar nak catch up semua study tu susah lah kot.. Futhermore nak sambung Medic so everything must be perfect.

wel…

Ke mana Menghilang

Bismillahirrahmanirrahim
dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang.

Assalamualaikum w.b.t kawan *Lambai tangan*

sihat? jangan lupa ucap Alhamdulillah.

Cik sebenarnya dah menjelajah semua blog kawan-kawan cik dari yang cik kenal sampai lah yang cik tak kenal habis di jelajah. Dari tadi hadap laptop cari idea yang tak kunjung tiba. pening kepala Cik.
penulisan cik tak siap lagi. Idea pula hilang.. wuu cik sedih sangat ni. dah lah tu jerr keja lepas SPM.

tak tau nak buat macam mana. dah habis movie drama melayu+Korea tapi apakan daya Idea tak kunjung tiba juga. aduhaiii sedih hati ini :')

kalau korang ada cerpen ke, kisah hidup ke boleh lah Drop comment or bagi link so cik boleh jenguk-jenguk sambil mencari idea. mana lah tahu yang korang share dapat memberikan sumbangan tuk penulisan cik. Jangan risau cik akan hargai dan tulis kat bahagian "ACKNOWLEDGEMENT"

baikk kan cik? hehehe.

salam sayang buat semua,
Cik Smoochie

Segmen : New Year Blogwalking Januari by Sulyanie Ghazali

Image
*klik banner untuk join.


♥ Tarikh tutup : 31 JANUARI 2015 ♥ Tujuan segmen nie untuk memudahkan sul dan peserta-peserta blogwalking dan follow blog-blog peserta yang lain. ♥ Senarai peserta akan diupdate setiap hari. ♥ Rajin-rajin kan diri jenguk + follow blog peserta yee. Dapat tambah follower jugak :)

Syarat dia simple jee. Hope segmen nie dapat sambutan. Jom join ramai-ramai :)





TERMENUNG

Image
Bismillahirrahmanirrahim,

Cik mulakan tinta ini dengan kalimah Bismillah dan diikuti pula dengan sALAM.

Assalamualaikum w.b.t.

Sidang pembaca yang di rahmati Allah Ta'ala,
Apa khabar? Sihat?

jangan lupa ucap Alhamdulillah.

Cik memang selalu membuang masa dengan termenung. Sekadar mencari Idea untuk penulisan buku yang tak berpenyudah. Ala macam buat novel gitu, well well tapi idea tak memanjang jadi selalu saja terbengkalai nak siapkan. *Alahai*

P/S: Bila dah siap nanti, cik akan upload chapter by chapter. heho.
Alhamdulillah, kalau cik baca balik post-post terdahulu, yang agak keanak-anakan itu, cik nak tertawa juga lah sebab time tu masalah cinta jer yang di post.  Alhamdulillah, berkat usaha cik sendiri, orang tersebut telah di hapuskan dalam memori cik InshaAllah cik cuba kejar dan cuba Raih kasih Ilahi ^^)

betul lah kata orang, cinta zaman remaja, cinta monyet. Jika diri sendiri Istiqomah untuk letak kan Dia kat dalam hati kat tempat yang paling tertinggi, Bahagia akan menyus…

First and Simple Giveaway oleh Cik Iman

Image
bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum. ^^)

Meow, meow, meow. hihihii ^^) tertarik tak dengan banner kucing yang comel tu?
kalau tertarik dan nak join, meh KLIK SINI !
Jangan lupa join tau!

Narina

nur As Sakinah

pretty Elul ^^

so, tu jerr ^^)

Salam sayang,
Cik Smoochie

RED CARPET GIVEAWAY BERSAMA PAPAGLAMZ

Image
bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum w.b.t
nampak tak banner kat atas tu? hah, ni Cik nak suruh korang join red carpet giveaway bersama papaglamz.
well well well,
join jerlah sambil-sambil menambah rakan tu okay? jangan tunggu lama-lama, jom join segmen ni.
how?
CLICK HERE!
so, tu jer,
salam sayang,
Cik smoochie

MANUSIA

Image
Assalamualaikum w.b.t

Cik harap kengkawan semua sihat-sihat ye. *Senyum*

rajin-rajinkan mulut ucap Alhamdulillah, *Nasihat bersama.*

*Mari masuk balik to the main point*

Manusia ni pelbagai ragam kan? Dan tanpa kita sedari mereka itu wujud di sekeliling kita. Pernah lah sekali, I don't remember where I go, then tidak TERsengaja, terdengar perbualan Si Ibu dan si Anak.

well dia mendoakan si Anak nya tu dapat penyakit. *Tak tipu* Meleleh jugak aku dengar perbualan diorang.
masa tu cik darjah 6 lagi, yang cik ingat mak dia cakap macam ni:

"Kau banyak menyusahkan aku dan kakak-kakak kau, baik kau mati terus seja lah."- Ibu.

ayat tu masih lekat lagi tau kat kepala otak Cik ni. Masa tu pergi bercuti then dekat balkoni hotel dia teriak anak dia.



sempat juga tanya pekerja yang tahu pasal diorang, menurut al-kisah mereka,

mereka memang tak suka anak diorang tu, sebab bawa sial *Feng shui China* sepanjang kehidupan diorang, budak tu memang bawa masalah kepada keluarga diorang. Bud…

A D A B `

Image
Assalamualaikum kawan-kawan. *Senym*

Apa khabar sihat tak malam ni?

kalau sihat ucap

-ALHAMDULILLAH-

Sekarang musim hujan dan musim banjir, kawan-kawan jaga kesihatan elok-elok tau, sebab musim sakit. Even sekarang ni pun, cik menggigil-gigil tahan sejuk. gagahkan tangan nak type sesuatu juga buat santapan malam ni.

bercuti di musim hujan, sesuatu yang membanggakan. heee, because I love the cold weather. *Buat muka cute*

okay back to the main topic.

A D A B!
well said,kita orang melayu kaya dengan Adab, itu tradisi turun menurun. jangan sampai hilangkan warisan nenek moyang.

Orang nak makan, just biar lah dia nak makan, kau nak larang-larang apa masalah kau? okay. Dia just nak makan Ikan. makan jer lah Ikan. kau dah tahu awal-awal nmakanan tak cukup, yang kau tak masak apa hal? nak makan batu? dah balik kerja awal tapi macam tak tau guna otak. kau ingat kau permaisuri nak di sediakan bagai kau just duduk dan makan? agak-agak lah. Aku bukan maid kot.

Okay, maaf cik berasap sikit malam …

B U L L Y `

Image
Assalamualaikum kawan-kawan semua *Lambai tangan*
apa khabar? kalau sihat cakap

-Alhamdulillah-

Okay topik kita hari ni tentang buli.
well said, sebagai manusia yang pernah MEMBULI dan DIBULI, Hati tetiba nak post jer pasal benda ni. masa course work ICT hari tu pun buat pasal buli jugak. Kat dalam tu lah aku luahkan segala yang aku nak lawan masa kena buli.

Cik Smoochie bukan di buli tumbuk ke kena peras ke, tak bukan-bukan. kalau buli bab-bab tu, cik Smoochie lagi hebat lah kot sebab Cik Smoochie ni, Ex-Taiko. *Konon* hahaha Buli ni ada banyak tau. Yang cik kena ni, Bully Psikologi. Di mana, kawan-kawan kat kelas buli secara psikologi dengan memulau, cakap belakang and so on lah. Nasib-nasib cik Smoochie mampu bertahan sehingga ke hari terakhir SPM tau. sebab Cik tau, diorang buat macam tu ada sebab. Main reason sebab diorang "KURANG KASIH SAYANG DARI PARENTS" Bukan nak cakap apa, ni adalah hakikat sebenar orang yang membuli ni.

 diorang tak dapat perhatian yang penuh dari…

R I N D U

Image
Assalamualaikum kawan-kawan *Lambai tangan*

Lama dah cik smoochie tak update something here. sebab Cik Smoochie agak sibuk lately.
well tengah mempersiapkan diri untuk hilang dari muka bumi sandakan.

Bersempena esok nak buka sekolah, ada lah sikit-sikit cik Smoochie nak kongsikan rasa "RINDU" pada certain moment yang memang takkan jumpa tarikh luput pada ingatan sekaligus nak bagi rasa kepada adik-adik yang ambil SPM tahun ni, betapa sedihnya nak tinggalkan sekolah, takut nak hadap SPM, annoying dengan classmate, and so on lah. well said, bercakap atas pengalaman sendiri.

 Pengalaman yang korang memang takkan pernah rasa dekat mana-mana tempat selain di tempat Kita menuntut Ilmu.

Bila dah SPM habis rasa bosan jugak 24 hour duduk rumah. yang dah kerja tu hah good good sebab apa? sebab lepas spm tak lah menternak Lemak kat rumah hari-hari. At least ada income sendiri walaupun penat bekerja right? tapi bila nak masuk waktu sekolah, tu time tu lah terimbau balik kenangan-kenang…

New year

Bismillahirrahmanirrahim!
Assalamualaikum ^^)

apa khabar? sihat? Alhamdulillah!

anw, selamat tahun baru ^^) well belum terlambat nak ucap kan?
agak busy sikit saya bulan ni sebab nak buat persiapan nak melancong kat keyhell gitu.
ujung bulan ni InshaAllah, kita fly bersama MAS ke keyhell.

sebelum terlupa, nak ucap

"SALAM MAULIDUR RASUL."
Allahumma solli ala muhammad^^)

hari ni hari kelahiran Rasulullah s.a.w. banyakkan selawat yerr...
sambil buat kerja sambil selawat okay!

smoochie banyak benda nak cerita kat korang sebenarnya. tapi nanti smoochie ceritakan pada ntry yang seterusnya tunggu yerrr.!