Posts

Showing posts from 2015

Korang, baca ni : )

Image
Bismillahirrahmanirrahim ...

Teruskanlah bergerak hingga kelelahan itu lelah mengikuti mu ...

teruskanlah berlari hingga kebosanan bosan mengejar mu...

teruskanlah berjalan sehingga keletihan itu letih bersama mu ...

teruskanlah berjaga hingga kelesuan itu lesu menemanimu ...

Life is A fight,
Don't fight with others,
but fight with yourself...

Because ...

Greatest thing will happen when we do believe it,
we put effort on it,
God will help,
because God see what we do ,
And for sure great things will happen!



kepada adik-adik yang diluar sana yang dah habis SPM, jangan nak enjoy sangat sebab ada level yang lagi susah dik daripada SPM. Buka-buka lah buku apa yang patut jangan biarkan otak tu rehat lelama, nanti otak dah selesa berehat lelama nanti masuk sekolah balik lambat loading pulak...
kepada adik-adik yang nak SPM tahun depan,
rajin-rajin lah buat latihan past year. Even soalan past year tu macam dah takde kena mengena dengan soalan yang akan datang, but have faith on it. bersab…

Aku

Image
Bismillahirrahmanirrahim ..

Assalamualaikum and salam sejahtera *Peace sign*

Smoochie bukan gadis yang lemah lembut hehehe. smoochie ni ganas sikit perangai boyish sikit.

Motif Smoochie bagi tau?



Al-Kisah dia berbunyi macam ni ...

dulu masa Smoochie sekolah menengah, Smoochie sekolah kat sekolah yang all girl pelajar dia. takdak pelajar lelaki pun biar sorang. Cikgu pun tak ramai. Ala kadar jer lah majoriti cikgu perempuan. dah tu Smoochie ni Pengawas, ketua bahagian Disiplin dan Kedatangan Lewat so memang agak kasar lah bila berhadapan dengan pelajar trouble maker.

Tambahan lagi, (Aduh macam buat karangan lah pulak) adik beradik Smoochie semua girl cuma Adik angkat sorang je lelaki tu pun tak tinggal dengan smoochie dia tinggal dengan Mak cik hehehehe. Antara adik beradik, smoochie lah yang paling kasar yang perangai boyish sikit.

dulu pun Smoochie masa tak bertudung lagi, rambut agak kelakian sikit sebab dari Smoochie kecil Smoochie kawan dengan budak laki je. tu yang agak boyish pe…

Hello Bello

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

Apa khabar readers sekalian?

heeee.

it is first december already. ^^)


ada azam yang dah tercapai tak? atau masih on the way? heeee. >_<

cepat masa berlalu bersama kenangan-kenangan yang berharga. Terpahat di ingatan buat selamanya memori yang takkan ada playback di masa depan <3

back to december. Musim cuti perayaan hari natal and musim hujan. jaga diri lah wahai kengkawan dan stay cute.

meet again in next entry.

Tinta,
cik Smoochie :3

Big Girl Don't cry

Image
Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum dan selamat malam :D

Rindu dengan zaman kanak-kanak di mana kita tak terfikir tentang exam, soal hati dan perasaan and everything.

am I right?

rindu kan? time tu jugak la kalau kita tertidur kat ruang tamu, ayah akan angkat kita masuk bilik. sekarang dah tak macam dulu. Sebab sekarang dah besar. tertidur kat ruang tamu takdak sapa kesah pun. heeee rindunya Ya Allah :')

Ibu selalu pesan ...

makin kita dewasa makin kita sedar bahawa dunia ni terlalu kejam. masyarakat juga. Sebab tu hati kena lah sado sikit. kuat dan tak mudah rapuh dan jatuh. Sebab bila berhadapan dengan dunia sebenar baru kita akan sedar yang dunia terlalu kejam.

hingga Cik sendiri tertanya ;

~ where is the sense of humanity ? ~

makin dewasa, makin pemikiran matang, makin jauh kita tinggalkan memori yang mahal dan tidak boleh dibeli dengan apa sekali pun ...

sakit ya memang sakit . tak tahan rasa nak lari dari masalah but no matter how far we go, trouble still beside us.…

Doa, Usaha, Tawakal. :)

Assalamualaikum Dear readers...

Lama tak kongsi khabar dengan korang kan?

well, ada sedikit masa terluang hari ni so layan kan je lah apa benda yang Smoochie nak merepekkan ni.

Exam around the corner, so kira macam Smoochie buang lemak stress yang berkumpul kat kepala hotak sebab rasa macam susah nak masuk lately. Maybe penat dan stress. hmmpp

kalau korang ada tips for exam, tips buang stress meh buang komen kat bawah ye. :)

Readers semua doakan lah biar smoochie lancar je jawab soalan-soalan tu nanti. biar mencurah-curah ilmu yang keluar masa nak jawab tu. hew hew hew hew.

sebabkan readers, bila orang doakan kita, some of doa dorang tu makbul tu. sebab tu pentingnya doa daripada kawan-kawan,

tapi ...

tak lawan lah doa parents yang paling mujarab.

so readers sekalian, Smoochie tahu, readers semua baik orangnya. bila doa tu, doakan lah smoochie juga eh? hehehehe.

Jangan risau, smoochie doa untuk smoocie dan kawan-kawan serta readers smoochie juga. no worry eh?

Usaha dan tawakal je lagi…

Juru Bicara Wanita

tahukah kalian siapa beliau? Beliau adalah Asma’ binti Yazid bin Sakan bin Rafi’ bin Imri’il Qais bin Abdul Asyhal bin Haris Al-Anshariyah Al Ausiyyah Al Asyhaliyah. Wanita mulia di masa Rasulullah s.a.w.

ASMA' binti Yazid berasal dari keturunan kaum Ansar yang mendiami kawasan Madinah. Dia terkenal sebagai raja berpidato di kalangan kaum wanita Islam kerana kebijaksanaan dan kefasihan yang dimilikinya dalam menyampaikan pidato.

Dia selalu menjadi tumpuan kaum ibu untuk menyampaikan keinginan dan tuntutan mereka kepada nabi Muhammad.

pernah sekali Kumpulan wanita ansar datang berjumpa dengannya di rumahnya dan meminta pertolongan Asma untuk bertanyakan sesuatu kepada Rasululullah s.a.w

Asma' mendengar luahan hati kumpulan wanita dengan tekun dan penuh perhatian. Dia kelihatan bersetuju dengan pandangan kumpulan wanita dan menyatakan persetujuan untuk berjumpa dengan Nabi Muhammad untuk mendapatkan jawapan bagi persoalan yang ditujukan oleh kaum wanita itu.

Dia pun memakai pakaian y…

Hadiah ❤

Image
Bismillahirrahmanirrahim.



🍄Hari terus berganti hari. Kehidupan manusia juga terus berjalan pantas seiring dengan masa yang pantas berlari. Di celah-celah hari  berwarna-warni  yang di jalani dan ditelusuri, tanpa  disedari atau tidak, manusia sebenarnya  telahpun menempuh pelbagai ujian dan dugaan duniawi. Ujian-ujian yang diberi oleh Allah itu datang menyapa silih berganti dalam pelbagai bentuk dan rupa. Setiap orang diuji olah Allah berbeza-beza mengikut tahap kemampuannya.

🍂 Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya…     ( Al-Baqarah: 286)🍂

🌾ALLAH telah menyatakan dengan jelas di dalam Al-Quran bahawa DIA tidak akan sekali-kali menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya. ALLAH  mengetahui kita kuat💪🏻 dalam menghadapi ujianNya, oleh kerana itu  ALLAH memberikan  ujian itu ke atas diri kita. Di sini kita dapat lihat betapa sayang dan kasihnya ALLAH k…

Wonderful Life

Image
Bismillahirrahmanirrahim. hello fellow of my readers. :))

could you smile? no stress please. Smile increase your beauty :)

i'm back. I'm back after a long time hiatus from blog. i donno why but, me and blog can't separate. soulmates :D


what did you guys know about wonderful life?

for me,

wonderful life is like when you life is free from judgemental person. free from bad person. and free from negative environment that might influence you to be one like them. Wonderful life is when all the negative thinking you change to positive vibes. and all negative environment you put aside. and you just care about yourself in the past present and future. it is more worth than you think about others.

What is the purpose to think about others, while they even don't have time to think about us? such wasteful right?

live our life today as today might the end and like tomorrow never comes, don't waste every single minutes for someone that doesn't deserve at all. It's not wor…

Hey August !

Image
bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum sahabat-sahabat Blogger sekalian.

I miss you guys to the moon and back. Thanks because still keep touch with ma blog. yet, i knew it is been a long time not update something here. ^^)



Well said, my July were gone really great with new Environment, new friend plus with eid celebration.

Thank Allah now finally Im official 18. Thanks to those who wish me. May Allah Bless. :)

August month will be nice. because on september got Test. and November the term 1 will be held.

Huuu. scared af. because I don't think I'm ready enough to sit for exam after exam in the end of year last year. Hopefully I'm just fine and in good condition.

well. I have to go. because lot of homework are waiting for me. and tomorrow got school.

*Faham2 jer lah kalau sekolah atas bukit nih. perlukan tenaga dan rehat yang banyak dan cukup.*

Hope we will meet in next entry.

Salam Sayang. *Muahciked*

oh yeah almost forgot,

belum lambat lagi ni kalau nak ucap

"SELAMA…

New Life

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

I'm back with new freshy story. That I like to share with you guys.

I'm choose form 6 instead of any other college, university or even matriculation.

So, My new school SMK DPG for short. and I don't think you guys should now the long long long long name of that school.

this school, totally new for me. because of the environment really challenging me. The people there, teachers.

So I got maths Management packages. the subject are in the moderate state. not too hard, not too easy. but i believe, wherever we study, nothing easy. It is just us, how we conduct ourselves to achieve excellent for this term 1.

No time to playing around. but still I'm nagging here wrote asdfghjkl story.

those, my juniors, yang next year don't get any offers to further study in anywhere, just come to Pre-U. you will totally like it. And it is simple, cheaper and moderate state. it is a step to university. So don't worry. Form ^ are better than t…

Omma Saranghae

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.


Akhirnya dapat meluangkan masa sekejap untuk meluah apa yang terbuku dalam hati. Elakkan diri daripada Depressed.

Omma Saranghae.

Did you ever feel, how tired your mom when she stay at home do all the house works, prepare your food. taking care of you and other siblings, it is really tiring. I've feel it. It is hard. And I believe, those women outside there, whoever become Omma already, you must have difficult time in raising you children. am I right?

being baby sitter is not simple as we thought. Not easy as what we see. I have experience, taking care of my niece. A very naughty kids ever. Then, I realise, how hard my mother have raising me in past 18 years.

I've experience about doing the housework all alone. it was hard and such freaking tiring. And I ask myself. How tough my Omma, do all the housework all alone everyday every month and every hours. it is hard it is quite challenging. So woman are really tough. Tough than we never …

Sorry

Bismillahirrahmairrahim.

Assalamualaikum.

hey fellow friends. I'm going to busy again as my school time are going to start by this week. no time to playing around. because Im deciding to go for form 6 not matriculation either UPU too.

So, you are my lovely readers, I'm sorry if, I'm late visiting back your blog, and sorry for late upcoming updates. well I have to rush for sem 1 by this November. And I'm taking a kinda hard subject af.

Nothing else i can did, when my priority now is STUDY.
"FIRST THING FIRST."

Act like 18 years old. like a teenager. so, hope to see you all of my fellow friend in next entry.

Love you,

Le Owner.

End.

Segmen Jom Blogwalking By Syahirah Valiant

Image
Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

setelah sekian lama, tergerak hati nak join segmen "Jom Blogwalking."

well, aku tak lah free memanjang, tak juga busy memanjang bila ada kelapangan tu, pandai jugalah update story mory kat sini.

korang yang berminat nak join tu, join lah eh. Senang jer.

Click Banner bawah :



End.

Everything is New

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

walaupun sudah habis SPM, jarang sungguh diri ini mengupdate kan diri ke blog. well sebab idea tak tak datang tiap waktu. masa untuk online pun agak terhad sekarang ini.

I never imagined, i would go to form 6 in aliran sains lagi. tapi aku akan ambil kesempatan ini untuk buktikan dengan orang yang memiliki MULUT LONGKANG yang i can be success through form 6 walaupun aku tahu betapa susahnya exam form 6. lebih-lebih lagi sekarang dah dalam bentuk modular.

aku akan buktikan, orang yang jadi doktor bukan budak dak matriks, tapi dak-dak stpm pun boleh.!

Aku akan buktikan juga, dengan sijil STPM ni, aku mampu sambung luar negara! *Semangat tetiba* hehehehe.

so this tuesday, hari pendaftaran. bermula lah kisah hidup yang baru dengan suasana belajar yang baru, guru-guru baru, kawan-kawan baru, sekolah baru, school attire yang baru, pembelajaran yang baru. that's it.

moga bertemu lagi dalam entry yang seterusnya.

p/s: Thanks to Nur Izzati for the…

Ayah Ibu, I Love You

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

have you guys being a baby sitter? it is quite hard for me. perlukan kesabaran yang well, agak mencabar. iman perlu kuat then hati kena tahan seperti gunung tahan.

i donno how to describe how tired i am being a baby sitter for 1 years and a half. Quite challenging for me. then now i realise something that so special about our parents.

I can see through my niece how naughty i am when i was a kid. when i was toddler and when i was growing up day by day, year by years. I realise, i gave too much trouble to my parents. from what i need until what they want. their hardwork to make me grow up become somebody.

yeah, bila kita jaga budak ni, di situ lah baru kita perasa something. You know what is that something?

"Betapa hidup kita ni banyak menyusahkan parents"

but, why we still grow up and get what we want eventhough, we always messy with our parents head?

because of LOVE

Marah tanda sayang. walau macam mana sekalipun parents marah dengan…

Penipuan

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

It is been long time. and yes I'm come back.

Penipuan? yeah malam ini kita akan berbicara soal penipuan.

ada orang, dia menipu kerana terpaksa.
ada orang menipu bersebab.
ada orang menipu suka-suka,
ada orang menipu kerana malu,
ada orang menipu kerana cinta.

terpaksa sebab perkara itu mungkin menyakitkan hati semua pihak. terpaksa juga mungkin sebab menjaga hati. terpaksa juga mungkin sebab tidak mahu dikecewakan dan mengecewakan.

bersebab atas alasan yang kukuh dan masih boleh diterima akal alasannya.

suka-suka sebab dia mungkin suka menipu. suka tipu orang disekelilingnya. atau memang suka mencium manusia dengan penipuan.

kerana malu untuk berterus terang. mungkin menipu soal hati. siapa tahu kan? manusia ini lahir sifat malu yang semula jadi tak kira wanita mahupun lelaki. dan kadang kerana tidak mahu melukakan diri sendiri terpaksa menipu diri sendiri. menafikan perasaan misalnya.

kerana cinta? aha! kebanyakan orang suka memberikan c…

Maaf Tak terhingga

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

kembali lagi untuk kedua kalinya.

Aku. ya saya adalah pendosa tanpa noktah. Aku manusia biasa. Dan aku sedar kematangan itu mematangkan aku. aku tidak tahu sedalam, sejauh setinggi apa marah mu ketika 5 tahun yang lalu. sebab aku matang, aku tahu sifat unmatured itu yang buat kau marah bertahun-tahun hingga kini. Namun kerana malu dan sifat penakutku itu, aku diamkan diri. tidak mampu utk berbicara tdk mampu untuk ucapkan kata maaf. Sumpah, rasa sayang itu masih ada untuk kau. hingga kini aku teringin sekali menyapa kau, namun. aku tahu perkara tu tak akan berlaku. saya faham. Maaf sangat-sangat atas segalnya. Hanya kata maaf aku ucapkan buat diri mu.

entah kau baca entah tidak, tapi ini lah aku cuba untuk sampaikan ke engkau dari dulu hingga kini.
Maafkan aku.

End.

Moment

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum w.b.t

rasa yang tak dapat di ungkapkan dengan rasa meskipun dalam bentuk material.

Rasa rindu yang bertamu dalam hati pada sahabat-sahabat sekolah rendah. Dan sekali lagi, hari ini detik ini kami berjejak kasih dan refresh semula kisah-kisah darjah 6 yang menjadi moment yang tidak akan pernah dilupa. Meskipun lahirnya sejarah hitam dalam diri ku ini. Sumpah, terselit biar sedikit rasa rindu pada kalian. bohong kalau aku tidak merindui zaman kegemilangan or known as zaman kegemilangan kanak-kanak sebelum masuk ke alam dewasa. andai ada machine return back time seperti yang doraemon ada, ingin sekali ku kembali ke zaman silam itu dan merasai betapa gembiranya kita pada waktu itu. betapa enjoynya kita waktu itu sehingga tidak sedar masa kian berlalu, zaman itu meninggalkan kita. DAN sekarang, zaman remaja ini bakal tinggalkan kita juga.

Moga tali ukhwah kita hingga ke jannah.

Allahumma Amin.

End

Idol.

Image
Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum

tonight i'm going to wrote 2 post.and this is the second one.

one of my idol is Faiz Dickie.

i bet everyone know about him and curious why i chose him as one of my idol.

the reason is because of his parody. I am love and enjoying watching his parody and stupid ass thing he did for his video to impress other people. I'm totally in love with the way he impressing other through his ideo. Futhermore I'm more impress when know he study at University of Sussex. Ain't it wonderful thing?

Biarpun perangai dia dalam video sakai, lucu comedian but i really bet he has a good personality. because he good at study and good when impressing people through his funny video with banon, naabella, kak leha and cik yam.

He is just too awesome after all.

can you imagine, genius student act like stupid making stupid video and impressing people like me with his good personality?

Think. anyway, thank you faiz dickie for impressing me through your funny…

Attitude

Image
Bismillahirrahmanirrahm

Assalamualaikum.

today title was a little bit rude and sensitive.

no. i post this things just want to make all the readers think and "MUHASABAH DIRI BERSAMA_SAMA."

sometimes, you need to be alone and  refreshing what is inside your mind after all. remembering the thoughts and joy. between all the family members friends and teachers then you realise they actually nothing for you. yeap.

like a coin. different front and back side. well said, we are human being. just an ordinary human being, did mistakes sometimes wrong but people like judging fast as lightning. We have a problem. everybody does have a problem. just a different way and different way of they thinking to handle it. some people cry, some people eat, some people enjoy movie or what so ever people or  human being can do to handle it.

in hospitality, it is you responsibility to take care of your patient in treatment. you should get double extra GOOD treatment from he hospital. doesn't matte…

Couple Islamik

Image
Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum

hye. lama tak updates well, abang sepupu nak kahwin sibuk ler kita tolong siapkan hantaran dia. padahal tolong makan jer. hehehe *tutup muka.*

Harap korang baik-baik sajalah kan? Alhamdulillah.

ada orang tanya pasal title kita hari ni.

okay,



we make it simple, couple islamik? there's no such "Couple islamik" dalam islam.

sebab apa? Haram tetap haram.

Cinta itu suci. Percintaan dalam Islam itu suci. namundicemari dengan maksiat. especially yang menjadikan cinta kepada Fitnah.

Cinta itu memang fitrah. Senang jer untuk kita jatuh cinta. sebab perasaan itu lahir dari hati suci, tulus dan bersih daripada sebarang kekotoran! dan disalurkan ke jalan yang benar. serta tidak tercemar dengan nodaan dan maksiat. dalam erti kata lain, perasaan semulajadi yang Allah dah cipta untuk hamba-hamba DIA. perasaan yang special, indah, cantik! ia adalah fitrah manusia.

Rasulullah pun cintakan Khadijah.

tapos nayon,

tapi kawan. Cinta Fitrah itu boleh …

Segmen Kad Cinta#2

Image
*Klik Banner tuk join.* Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum ...

well, tak tahu nak buat entry apa ekceli. so terjumpa lah segmen so i just joined it for having some fun. wehoooo. >_<

~Cinta antara lelaki dan wanita itu lahirnya di tempat yang mulia, yakni di Syurga! Cinta juga begitu suci di sisi Islam. Dan, cinta itu merupakan hadiah daripada Allah Ta'ala. Jadikanlah Cinta Allah yang Suci itu sebagai dasar untuk mencintai manusia ^^)

Frasa Cinta :

"Cinta mampu menghangatkan hati yang dingin, seperti matahari yang mencairkan gunung salju."

End.

Contest: Hijab, Lets wear it right.

Image
*Klik Banner untuk join* Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Contest: Hijab, Lets Wear it right!
Aku tertarik dengan contest ni sebab contest ni unique and simple. Bagi aku lah.

Okay sebab aku berhijab?

~ At first tu aku berhijab sempena Maulidur Rasul. Yeap Maulidur Rasul in 2012 aku ingat lagi tu lah first time pakai hijab ke mana-mana aku nak pergi. then lepas tu aku sedar aku perlu berhijab sebab aku sayangkan Ayah aku, Sayang kat Abang sepupu sepapat aku *Because I don't have biological brother.* Sebab aku sayang dengan Bakal Suami aku dannnnnn Aku sayang diri aku sendiri. Aku kesian kat diri sendiri bila dedah Aurat. Bila pakai tudung aku rasa selamat.

Yeah Selamat!

Selamat daripada tatapan yang tidak halal buat ku. *Tutup Muka*

Pesanan aku buat yang tidak berhijab di luar sana:

~You know what? kita wanita adalah perhiasan dunia. well said ibarat Gula-gula. kalau tak berbungkus gula-gula tu siapa nak makan lagi kan? hah begitu juga kita Wanita. Wanita yang menutup Au…

Jejak Kasih.

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum .

Hari ni, hari yang terindah buat aku. Indah sebab tak perlu nak follow up mata aku ni bulan-bulan dah. mata stabil, Doktor bagi lepas. Mata dah okay dah.

Then dapat khabar yang kakak nak balik kampung sini Sabah. woahhhh. rasa seolah-olah org yg ku syg itu semakin dekat dgn aku, makin berat aku nak tinggalkan mereka study jauh-jauh.

Then hari ni juga dapat berjejak kasih dengan 3 org sahabat yang paling aku rindu seumur hidup aku.

Aku jejak diorang dri form 4 lagi sbb lost ctc bila masing-masing busy kat maktab. aku ngan yg sorang lagi busy kat sekolah menengah harian biasa. hahaha.

Sebab aku hilang fone, semua no ctc lose, ngan yg satu jer aku masih ctc through FB n Wechat. aishhh. yg lain aku lupa nama fb diorang, aku lupa no hp diorang.

2 tahun aku cari cara jejak diorang. Jumpa kawan baru pun aku masi lagi cari diorang. sebab aku dapat rasa diorang fams aku. biarpun kitaorang hnya berkenalan time tusyen tapi ukhwah kami tu sehingga hari …

Manusia

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum ...

manusia itu terlau berbeza dan terlalu demand. Biasalah kalau terjumpa perangai yg mcm sakai. layanan pun sakai juga.

malas nak ckp panjang.

sebab aku bukan yang dulu lagi.

Maaf.

End

Kebahagiaan.

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Hidup kita dengan orang lain agak berbeza. "SANGAT BERBEZA" tapi orang asyik cakap semua kehidupan sama.

tapi bagi saya tidak.

sebab?

Lain keluarga lain cara dia besarkan keluarga dia mejadi "Somebody"

we don't know our future would turn up as what. Tapi kita mampu bentuk menjadi apa yang kita inginkan. sebab lain manusia lain cara dia gunakan otaknya.

begitu juga kebhagiaan.
kita tidak perlu bertenggek di atas takdir yang telah di tetapkan. apa yang berlaku pasti ada pros and cons. so? turn it up well guys!

kebahagiaan sebuah keluarga kerana mereka sentiasa mensyukuri nikmat hidup yang telah berikan tidak pernah mengeluh kerana mereka tahu ada lagi yang lebih bahagia dan lebih susah/senang dari keluarga mereka.

So?

Bersyukurlah, nikmatilah .

END.

Penalty day

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

finally the penalty day had come to the day.

it is tomorrow.

Aku buntu. tapi goodluck buat diriku dan semua kawan-kawan yang bakal menghadapi penalty day esok.

Semoga memperoleh keputusan yang cemerlang. InshaAllah.

jangan lupa senyum.

Kekuatan

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum.
"when you think your life is tough and rough, just walk and smile."- Opah
Hidup adalah anugerah yang terindah sebab ianya satu kemenangan bagi diri kita. Sebab?
Di antara berjuta sperm, kita yang berjaya menemui ovum dan membesar dalam perut akhirnya keluar melihat dunia yang begitu indah dicipta oleh-NYA.
keindahan yang tiada tolok bandingnya.
kekuatan yang Allah sudah bagi yang kita manfaatkan sepenuhnya telah membentuk diri kita pada hari ini.
selagi kita tidak hargai, nikmati, syukuri kehidupan yang Allah bagi, selagi itu lah kita tidak merasakan kekuatan. selagi itu lah juga kita tak akan bahagia. 
kebahagiaan itu milik semua. terpulang daripada kita bagaimana kita mencorakkan kebahagiaan yang sedia ada.
begitu juga,
dengan kekuatan. Semua orang ada kekuatan tapi tak mampu mencorakkan kekuatan untuk mengatasi kelemahan.
so?
Just live your life and perfecting the world.
End.

TAKKAN PUTUS.

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum ...

Kasih daripada kedua orang tua takkan pernah putus biar ajal sekali menjemput.
Mustahil tak ada orang tua yang ambil berat terhadap anak-anaknya meski sibuk bekerja...

Kadang kita tak tahu pun yang parents kita ambil berat tentang kita.

Contohnya macam ...

kalau kakak kita ke abang kita ke or siapa-siapa lah terdekat dengan kita tiba-tiba koling-koling parents kita dan cerita pasal makan minum kita,

terus parents akan cakap "Memang itu lah favourite dia dari dulu. ikutkan saja kalau dia nak makan itu. bla bla bla..."

dalam diam, parents kita tahu pasal kita.
observed kita,
didik kita,
tahu perangai kita,
faham kita dalam diam,
menyelesakan dalam diam,
sayang kita,
rindu kita setiap masa dan saat,
memberikan kita kekuatan yang datangnya hanya daripada mereka.

semua itu hanya parents mampu berikan. tiada siapa yang mampu berikan dengan sempurna. sebab

Kita lahir dari perut mak dan di besarkan oleh mak dan tempat kita bermanja tia…

CERITA

Bismillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum ...

Again, Cik Smoochie kembali.

Cerita layar kehidupan seseorang itu berbeza-beza. Susah Senang ataupun Miskin dan Kaya.

Kadang bila Allah itu berikan ujian kepada kita di mana kita merasakan ujian itu seolah-olah terlalu berat untuk kita uruskan, berat untuk kita hadapi kita terlupa dengan yang bernama "KEKUATAN"

Ujian itu bagi aku adalah kekuatan kita. Sebab?

Sebab Allah bagi Ujian kepada Hamba-NYA setimpal dengan kekuatan yang dia ada. Main point ujian itu adalah untuk uji sejauh mana Iman kita sejauh mana hati kita dan setinggi apa Keimanan, ketakwaan dan kesabaran kita.

perlahan-lahan ia mendidik kita menjadi seorang muslim yang berjaya.

kadang sampai satu tahap, kita selalu membandingkan kehidupan kita dengan kehidupan orang lain.

Well Said...

kita rasa hidup kita lebih susah daripada hidp orang lain.
k fine..

cuba tengok orang yang menjual sayur di tepi-tepi jalan, adakah kehidupan kita lebih susah daripada mereka?

Bagaimana p…

KEMATANGAN

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Cerita tentang kematangan ini susah nak explain lebih-lebih. Tapi manusia suka menilai nilai kematangan itu dari segi fizikal seseorang mahupun fashion seseorang.

Andaian itu salah. kematangan itu harus diukur melalui pemikiran sesorang. Bagaimana dia berfikir untuk masa depan, apa yang sudah terjadi dan apa yang bakal terjadi. semua tu akan membezakan setiap kematangan seseorang.

Kadangseseorang itu terpaksa berkelakuan keanak-anakan hanya semata-mata tidak ingin menunjukkan kematangan dirinya.

Kadang dari penulisan seseorang itu kita dapatukur kematangan mereka. Sebab?

Sebab penulisan itu menunjukkan bagaimana otak kita berfungsi memikirkan setiap bait ayat yang mampu membuka setiap minda manusia yang membacanya.

Tidak begitu?

End.

Apa Khabar

Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum ^^)

Sudah 3 bulan berpisah. Result pun kian menjelang. Debar rasanya bila buat countdown. sedar tak sedar selasa depan is the day. Penalty day.

Jauh di sudut hati tipulah kalau hati ni tidak rasa rindu walau sedikit pada kenangan sebelum habis SPM. Rindu time kena bebel oleh cikgu Masnah. tapi bebelan yang memberansangkan. Rindu itu tidak mampu diertikan dengan apa sekali pun. Rindu dengar celoteh-celoteh kawan-kawan yang tak pernah penat buat lawak walaupun hambar. khekhekhe.

ingin sekali tangan ku ini bertanya kepada mereka khabar. Gatal juga kaki ingin outing dengan mereka. Namunn aku lebih bahagia bila lihat mereka lebih jauh. Lebih gembira jika kenangan itu di kubur begitu saja. Anggap seolah-olah tiada apa-apa yang pernah berlaku.

Kenangan yang terindah. . .

Diri Kita

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. ^^)

harap semua kawan-kawan dalam keadaan yang sihat *Big Smile*

dalam kehidupan, kita perlu berhati-hati. berhati-hati dengan semua perkara. Tambahan lagi bila kita berdepan dengan dugaan hidup di kota raya. orang kata life style memang berbeza dengan bandar-bandar kecil.

nak beli sebungkus nasi lemak pun payah, kena fikir ratus ribu kali. *Ceh*

tak perlu nak menjadi diri orang lain sedangkan diri kita sendiri ni memang dah cukup hebat. Kalau asyik nak ikut ckp org. pandangan orang, sampai ke bila tak pernah nak merasai kepuasan nikmat kehidupan yang sebenar.

selagi Allah redha dengan kta, selagi kita tidak lupa diri, inshaAllah selamat Dunia Akhirat.

sebelum cik mengakhiri entry yang ini,

Ucapan takziah buat keluarga Tok Guru Nik Aziz, dan buat keluarga Haji Asbullah Awang atas pemergian mereka. Moga roh mereka di cucuri rahmat.

-Al-fatihah-

~cik Smoochie

P E R J A L A N A N

Image
Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum w.b.t

cik harap kawan-kawan cik senantiasa berada dalam keadaan yang sihat walafiat okay? *Buat muka comel*

Alhamdulillah, masih bernafas lagi kita hari ni kan. jangan lupa ucap Alhamdulillah ya. ^^)

topik PERJALANAN ni bukan nak kongsi pasal lagu sleeq ft Kaka tu. just nak kongsi perkaitan lagutu dngan kehidupan kita.

perjalanan hidup kita sekejap di atas, sekejap di bawah. semuanya tu kita ibaratkan seperti roda. well kadang jatuh, kadang buntu. tapi kekuatan secara zahir dan batin membantu kita melangkah jauh dan berjaya menjejak puncak gunung.

liku-liku kehidupan. Apabila kita rasa stress dengan ujian yang diberikan oleh-NYA,
itu tandanya kita tak redha dengan ujian yang Allah turunkan kepada kita.

jadi kalau nak hilang stress dengan Ujian Allah tu senang jer. redha dengan ujian tersebut.
bersabar sebab kita tahu everythng will be alrite.

sepanjang perjalanan pasti banyak contengan kehidupan yang kita jumpa. pastinya menyakitkan dan menyen…

PERANCANGAN

Image
Bismillahirrahmanirrahim ^^)
Assalamualaikum w.b.t
apa khabar? sihat? if yess say Alhamdulillah. 
I am very glad to hear when all of you baik-baik saja. ^^)
Hidup kita sbagai manusia penuh dengan perancangan. perancangan yang tidak berpenyudah banyak yang kita impikan tapi tak semua yang dapat kita capai dengan begitu mudah kerana segalanya sudah di caturkan oleh yang Maha Berkuasa.
perancangan yang baik sebaik mana sekali pun kalau Allah tak Izinkan agak-agaknya dapat capai tak apa yang kita rancang?  I don't think so. sebab tu lah bila kita melakukan sesuatu perkara merancang sesuatu, kita kena berserah segalanya kepada Allah sebab dia adalah yang maha berkuasa maha mengetahui maha melihat lagi maha mendengar.
kadang perancangan yang kita lakukan indah di kepala dan mata kita tapi, Allah lebih tahu kalau apa yang baik di mata kita sebenarnya tak baik untuk kita lalu dia gantikan dengan sesuatu yang lebih baik. Kadang sesuatu yang kita tak sangka-sangka yang lebih inda daripada a…

STUDY

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t

Apa khabar? semenjak dua menjak tiga menjak asyik update blog jer cik ni sebagai medium melepaskan kebosanan huhuhuhu.

oh jangan lupa ucap -ALHAMDULILLAH-

okay our main topic right now is S T U D Y
well betul lah cakap orang every time kena study no matter where we are even sudah graduated. like me sudah habis SPM i left the book behind so sekarang Cik dah lupa macam mana nak buat ayat cantik-cantik how to write in english and some more lah.

now i get why people must do review even the exam is past ni untuk mengelakkan daripada menghasilkan otak yang berkarat. so sempena cuti yang membosankan sambil-sambil tunggu result keluar, aku nak study balik. Because it is quite hard later in the next education stage when you having amnesia(Lupa segala-galanya yang sudah di belajar). Bila lupa segala-galanya yang penting nak sambung belajar nak catch up semua study tu susah lah kot.. Futhermore nak sambung Medic so everything must be perfect.

wel…

Ke mana Menghilang

Bismillahirrahmanirrahim
dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang.

Assalamualaikum w.b.t kawan *Lambai tangan*

sihat? jangan lupa ucap Alhamdulillah.

Cik sebenarnya dah menjelajah semua blog kawan-kawan cik dari yang cik kenal sampai lah yang cik tak kenal habis di jelajah. Dari tadi hadap laptop cari idea yang tak kunjung tiba. pening kepala Cik.
penulisan cik tak siap lagi. Idea pula hilang.. wuu cik sedih sangat ni. dah lah tu jerr keja lepas SPM.

tak tau nak buat macam mana. dah habis movie drama melayu+Korea tapi apakan daya Idea tak kunjung tiba juga. aduhaiii sedih hati ini :')

kalau korang ada cerpen ke, kisah hidup ke boleh lah Drop comment or bagi link so cik boleh jenguk-jenguk sambil mencari idea. mana lah tahu yang korang share dapat memberikan sumbangan tuk penulisan cik. Jangan risau cik akan hargai dan tulis kat bahagian "ACKNOWLEDGEMENT"

baikk kan cik? hehehe.

salam sayang buat semua,
Cik Smoochie

Segmen : New Year Blogwalking Januari by Sulyanie Ghazali

Image
*klik banner untuk join.


♥ Tarikh tutup : 31 JANUARI 2015 ♥ Tujuan segmen nie untuk memudahkan sul dan peserta-peserta blogwalking dan follow blog-blog peserta yang lain. ♥ Senarai peserta akan diupdate setiap hari. ♥ Rajin-rajin kan diri jenguk + follow blog peserta yee. Dapat tambah follower jugak :)

Syarat dia simple jee. Hope segmen nie dapat sambutan. Jom join ramai-ramai :)





TERMENUNG

Image
Bismillahirrahmanirrahim,

Cik mulakan tinta ini dengan kalimah Bismillah dan diikuti pula dengan sALAM.

Assalamualaikum w.b.t.

Sidang pembaca yang di rahmati Allah Ta'ala,
Apa khabar? Sihat?

jangan lupa ucap Alhamdulillah.

Cik memang selalu membuang masa dengan termenung. Sekadar mencari Idea untuk penulisan buku yang tak berpenyudah. Ala macam buat novel gitu, well well tapi idea tak memanjang jadi selalu saja terbengkalai nak siapkan. *Alahai*

P/S: Bila dah siap nanti, cik akan upload chapter by chapter. heho.
Alhamdulillah, kalau cik baca balik post-post terdahulu, yang agak keanak-anakan itu, cik nak tertawa juga lah sebab time tu masalah cinta jer yang di post.  Alhamdulillah, berkat usaha cik sendiri, orang tersebut telah di hapuskan dalam memori cik InshaAllah cik cuba kejar dan cuba Raih kasih Ilahi ^^)

betul lah kata orang, cinta zaman remaja, cinta monyet. Jika diri sendiri Istiqomah untuk letak kan Dia kat dalam hati kat tempat yang paling tertinggi, Bahagia akan menyus…

First and Simple Giveaway oleh Cik Iman

Image
bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum. ^^)

Meow, meow, meow. hihihii ^^) tertarik tak dengan banner kucing yang comel tu?
kalau tertarik dan nak join, meh KLIK SINI !
Jangan lupa join tau!

Narina

nur As Sakinah

pretty Elul ^^

so, tu jerr ^^)

Salam sayang,
Cik Smoochie

RED CARPET GIVEAWAY BERSAMA PAPAGLAMZ

Image
bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum w.b.t
nampak tak banner kat atas tu? hah, ni Cik nak suruh korang join red carpet giveaway bersama papaglamz.
well well well,
join jerlah sambil-sambil menambah rakan tu okay? jangan tunggu lama-lama, jom join segmen ni.
how?
CLICK HERE!
so, tu jer,
salam sayang,
Cik smoochie

MANUSIA

Image
Assalamualaikum w.b.t

Cik harap kengkawan semua sihat-sihat ye. *Senyum*

rajin-rajinkan mulut ucap Alhamdulillah, *Nasihat bersama.*

*Mari masuk balik to the main point*

Manusia ni pelbagai ragam kan? Dan tanpa kita sedari mereka itu wujud di sekeliling kita. Pernah lah sekali, I don't remember where I go, then tidak TERsengaja, terdengar perbualan Si Ibu dan si Anak.

well dia mendoakan si Anak nya tu dapat penyakit. *Tak tipu* Meleleh jugak aku dengar perbualan diorang.
masa tu cik darjah 6 lagi, yang cik ingat mak dia cakap macam ni:

"Kau banyak menyusahkan aku dan kakak-kakak kau, baik kau mati terus seja lah."- Ibu.

ayat tu masih lekat lagi tau kat kepala otak Cik ni. Masa tu pergi bercuti then dekat balkoni hotel dia teriak anak dia.



sempat juga tanya pekerja yang tahu pasal diorang, menurut al-kisah mereka,

mereka memang tak suka anak diorang tu, sebab bawa sial *Feng shui China* sepanjang kehidupan diorang, budak tu memang bawa masalah kepada keluarga diorang. Bud…