Posts

Showing posts from December, 2014

SEGMEN YOU FOLLOW ME, I WILL FOLLOW YOU BACK

Image
Hai kawan-kawan! *Lambai tangan* Ni, Cik Smoochie nak ajak kawan-kawan ikut segmen "YOU FOLLOW ME I WILL FOLLOW BACK" untuk mengeratkan silaturrahim antara kita?
so kawan-kawan jangan lupa join yeee! ;))
klik sini tuk Join ;)


Segmen Klik Button Follow By Syahirah Valiant

Image
Hai kawan-kawan *Lambai tangan*. Nak ramai follower tak? senang jer,  Korang semua hanya perlu klik sini untuk maklumat lanjut! 
Jumlah follower cik smoochie sekarang 13 orang jerr. harap dapat target 30 org follower. harap-harap lerr.
so korang jangan lepaskan peluang! Join segmen Klik Button Follow!

First Segmen: #TeamFollowBack & Blogwalking .

Image
hello blogger!! nampak tak banner kat atas tu? Haaaaa, lyene tengah buat first segmen: #TeamFollowBack & Blogwalking. ^^
so apa tunggu lagi? 
Jom join "First Segmen: #TeamFollowBack & Blogwalking" by http://life-of-lyene.blogspot.com/ . Tujuan segmen ni untuk tambah kawan dan tingkatkan pengunjung kat blog Join tau! jangan tak join! ..  ** Klik BANNER untuk join sekali :) .

Tarikh tamat segmen 21 January 2015 .

Jangan lepaskan peluang ini okay! ;)

Salam Sayang selamat mencuba ^^);

JIWA

Image
Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum dan salam Sayang :) *Melebarkan senyuman*
well sihat tak semua ni? kalau sihat jangan lupa ucap Alhamdulillah. kalau boleh jadikan lah amalan dalam kehidupan seharian kita. Bolehkan?

~okay, before we proceed to the main topic, I want to answer the question about :
"Kenapa Admin suka mulakan entry dengan Bismillah tak terus masuk salam jer"

okay sayang-sayang ku sekalian, tu dah menjadi tabiat sebenarnya. Walau nak memperkenalkan diri sekalipun, admin akan ucap Bismillah walau korang tak dengar, tapi Admin ucapkan secara perlahan. sebagai peringatan, kita buat sesuatu benda tu di bawah penjagaan Allah. Supaya hati ni tak lupa yang Allah sentiasa memerhati. okay?

Sekarang, kita back to the main topic.
well said, Jiwa.

memang semua orang ada jiwa kan? Jiwa setiap orang berbeza dan berlainan. Jiwa jiwang, jiwa cinta cintun, jiwa menghayal and so on.

kalau macam Admin, Admin jiwa melukis ekceli. But, selepas kejadian 5 years ago, membuat…

S A K I T

Tatkala diri ini jatuh lemah longlai tidak berdaya, tatkala otak penat berfikir. buntu akan jalan keluar, Aku baring dengan tenang. merenung kedalam sendiri, berapa banyak dosa yang sudah aku curah-curahkan sehingga aku tidak sedar, betapa KOTORNYA diri ini.

sehingga...

Allah timpakan sakit kepadaku sebagai pencuci dosa. Sedangkan dia tahu aku kuat dan mampu tangani sakit itu. Namunnnn tatkala diri ini, perlukan bahu untuk menangis, tiada siapa yang hadir.
Tatkala air mata ini turun membasahi pipi, tiada siapa yang sudi bertanyakan "KENAPA"
tatkala tulang belakang mula rapuh, tiada siapa yang mampu gantikan.

tatkala kita ingin meluah sesama insan, juga tiada mereka disisi.
Aku teruskan kehidupan yang pahit itu dan cuba atasi satu per satu meski pahit bagai hemp[edu di telan.

Aku rindu "KAMI" yang dulu, bahagia, saling melengkapi, ada tatkala diri ini diperlukan.

Namun....

sekarang tidak lagi. perit itu di tanggung sendiri. Sibuk dengan kerja masing-masing.

Kadang b…

S A Y A N G K U :')

Image
Bismillahirrahim.

Assalamualaikum kawan-kawan *Lambai tangan*
Sihat tak? Jangan lupa ucap apa????
~Alhamdulillah~ *Jawab beramai-ramai.*
Yeay, pandai kawan-kawan semula.
Apa maksud entry kali ni?
Begini, maksud entry kali ni, berbunyi, *Ada ayat pandai bercakap eh?.. er jawab sndiri*
Saya merindukan sayang-sayangku semua. siapa sayang ku itu?
Ya sahabat ku yang paling ku sayangi. 


Mereka itu yang sentiasa berada di sisi tatkala diri ini perlukan teman. Malangnya talian persahabatan itu kian renggang selepas masing-masing ikut haluan masing-masing pindah sekolah masuk asrama. Sangat sulit untuk aku jelas kan. sebab Bagi aku, aku belum menemui pengganti mereka.
Jalinan ukhwah ikhlas kerana Allah, kami terima dengan percaturan Allah mempertemukan kami di dalam sebuah majlis Ilmu semasa tingkatan 3. Belajar pada waktu yang sama, di kelas yang sama, sam-sama meniru ketika peperiksaan di pusat tusyen. mempunyai cita-cita yang berbeza, masing-masing membawa haluan masing-masing selepas pmr.

PERTARUHAN

Image
Bismillahirrahmanirrahim,
Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang.

Assalamualaikum w.b.t dan Salam sejhatera kepada readers sekalian.

Sihat?

jangan lupa ucap Alhamdulillah.

Malam ni, mendadak dapat idea lepas nonton mentor tadi, mesti yang nonton mentor tadi tahu apa yang berlaku kan?

'Saya nak tegur satu jer. TUDUNG! Kalau boleh, tudung tu cantikkan sikit. Macam makcik jadi'~Adlin

okay dari komen abang Adlin tu, maksudny tu jangan pakai tudung yang menampakkan diri macam makcik-makcik. sebab Aina just pakai tudung biasa labuh tutup dada dan menutupi syarat sebagai wanita Islam.

Tapi...

kenapa nak suruh Aina ubah cara bertudung tu? tu dah betul dah tu. Aku tak faham orang yang pakai tudung mcm tu tak boleh nyanyi? macam makcik-makcik? hah macam makcik tapi at least Allah tak lah murka ngan dia bukak Aurat sana sini.

Yang rambut free hair, gerabang sana sini, tak pulak dia komen "rambut tu kemaskan sikit, macam kuntilanak terbang tengah malam menyanyi di …

Kasih yang Abadi

Image
Bismillahirrahmanirrahimm.

ehem, ehem.
Assalamualaikum dan salam sejahtera kawan-kawan.

Sihat dok? kalau sihat tu jangan lupa ucap Alhamdulillah. sebab apa? Sebab kita masih ada kesempatan untuk Berhutang dengan Allah. HUTANG??
Yeap hutang. Engko ingat engko semua hirup udara segar tu bukan hutang ka cik kak bang makcik pakcik oi??

kalau dah Lunas kan tu Alhamdulillah.



Bagaimana nak Lunaskan Hutang??
eishh takkan tak tahu? SOLAT LERR. solat tu bukan setakat bayar hutang, tapi untuk mendekatkan kita kepada Ilahi. a.k.a Sang Pencipta Alam semesta.

Bila kita solat, hati tenang. sebab dalam doa, kita luahkan segalanya walaupun Allah dah tahu apa yang kita nak luahkan sebab diakan Maha Mengetahui..
Bila dah Luah, hati tenang. Bukan takat tenang jerr. dapat menyemai kasih dari Ilahi. kasih apa tu?

hahh Tu kasih yang Abadi. Kasih yang tiada tolok bandingnya. Kasih yang tidak berbelah bahagi dan tidak berat sebelah. Rata buat semua Hambanya.



~Cinta yang tidak menyakiti, dan tidak disakiti.~
C…

S I H I R

Assalamualaikum w.b.t
how are you?
sihat? Alhamdulillah kalau sihat.

hari ni, tempat Admin, hujan lebat. tempat readers pulak apa macam?
hujan-hujan macam ni sejuk sangat. Nak sangat terlelap.
namun Admin, gagahkan tangan taip sesuatu yang agak menarik perhatian untuk dikongsikan bersama.

benda ni agak seram for Admin actually. sebab benda ni agak berat jugak untuk dikongsikan bersama, namun takpa, Admin can handle this. oraite ;)

Okay Sihir?
" Sihir ialah kerja sama antara tukang sihir dengan syaitan, tukang sihir akan melakukan  perkara-perkara yang haram atau syirik dengan bertujuan mendapat pertolongan dari syaitan kepadanya dan patuh setia syaitan untuk melakukan apa-apa sahaja yang diminta oleh tukang sihir."

bahaya sangat sihir ni boleh bawa maut. Sihir ni banyak kategori dia. But yang paling famous memang banyak nak Sihir sampai mati lah cerita nya. well. Aku ada jiran dia kena sihir. Tiap malam jumaat memang dia akan muntah darah punya lah. kadang tolong jugak keluarg…

PROSES

Image
Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian,
diharapkan dalam keadaan yang sihat-sihat sahaja ye...

okay lama dah kita tak dengar khabar-khabar dri kengkawan semua. oh ya lupa, kalau dalam keadaan sihat ataupun tdk ucap lah 'Alhamdulillah sebagai tanda syukur kita pada yang Esa.'

Alhamdulllah kita masii dipanjangkan umur untuk bertemu sekali lagi dalam entry yang tidak seberapa.
agak kekok juga bagaimana hendak memulakan entry kali ini.. mungkin sebab dah lama sangat tak update apa-apa kot. tapi, tak pa, I  am sure, I can handle this. *Semangat sikit*

okay,
proses yang saya maksudkan sebenarnya adalah proses dalam mencari diri yang tidak berpenghujung dan proses membaik pulih diri ke arah yang lebih baik bagii merebut redha daripada-NYA.



well, memang tipu kalau korang cakap koorang tak pernah jadi Jahil, penipu, x tutup aurat, suka mengumpat, suka mencuri. kan? mencuri maksudnya disini, bukan mencuri harta benda tapi mencuri idea orang lain untuk kebaika…

Relaxed

bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum you guys, well it's been a long time not posting something here, after all the battle have settled down.
so, first thing I want to ask, how are you guys?
being well? Alhamdulillah.

Okay I've worry so many things since the battle(SPM) is over. I donno why.
I already prepared for PLKN, well I'm the first intake. but since the Doctor doesn't allowed me going there, because of my condition. So Dr Redza wish come true. Hahaha! 'so doctor you promise me until 24/12/2014 for my M.c result. I admit it it's my fault because "PONTENG MAKAN UBAT" hahaha.'
but now I'm confuse. Very confuse, after 24/12/2014 if the result is -ve, shall I just "LAPOR DIRI" direct to my KEM or isi lagi borang permohonan kemasukan semula?

anyone know about this thing? if yes please drop down your comment ;))

so, I got to go. see you guys in my upcoming post. because I'm so busy with brotha wedding. Hope to see again.
ke…